Der findes jo kun dårlige undskyldninger…ik?

Reklame for Forbrugerrådet Tænk

Jamen, er det ikke sandt – altså som jeg skriver i overskriften? At der kun findes dårlige undskyldninger for IKKE at gøre bare en lille indsats for at reducere ens egen CO2-udledning i forbindelse med transport. Selv små bitte ændringer gør en stor forskel…

Jeg fik jo en challenge i sidste uge. Altså teknisk set, så har jeg stadig en dag tilbage af min challenge, som jeg er i fuld gang med at udføre. Det er Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk, der har stillet mig ‘opgaven’. Den går ud på, at jeg skal lade bilen stå i en uge – vi er nu på dag 6 – og i stedet for køre med enten offentlig transport eller bruge mine ben til at komme rundt.

Kort sagt er Passagerpulsen en passagerorganisation, der er en del af Forbrugerrådet Tænk. De ønsker at forbedre den offentlige transport for passagererne. De informerer passagererne om rettigheder og muligheder.

Passagerpulsen lytter til passagererne, laver undersøgelser og indsamler viden, der har til formål endegyldigt skabe en bedre rejse for passageren. Informationerne indhentes på tværs af transportformer, geografi og selskaber.

Passagerpulsen går i dialog med politikere, selskaber og operatører for at skabe forbedringer for passagerne.

passagerpulsen-forbrugerradet-taenk-annemette-voss-7

Hvordan går det så lige med den challenge dér?

Ved I hvad? Egentlig har det slet ikke været nær så svært at lade bilen stå, som jeg troede, at det ville være. Ærlig talt – og ja, det er virkelig ærligt – så kommer jeg til at tage tog og bus meget oftere fremover. Jeg kører f.eks. ofte til Lyngby – og så betaler jeg typisk for både benzin og parkering i den forbindelse… og nu hvor jeg har taget bussen, som i øvrigt går lige uden for min dør, så koster det kun 16 kr hver vej. Det er jo nothing! Det er altså ikke megen parkering man får for 16 kr, just saying.

Så det går godt. Faktisk. Rigtig godt.

I dag har jeg taget bussen. I går og jeg toget. Ja, jeg er (næsten) blevet god til at huske at ‘tjekke ud’ på mit rejsekort. Det kører, gør det!

Der er dog lidt vej endnu, det må jeg ærligt sige, hvis jeg skulle droppe bilen fuldstændigt. Lige pt synes jeg, at det ville være rigtig svært, fordi jeg ofte kører rundt med mange ting, som jeg skal bruge i forbindelse med mit arbejde. Lagkager, røremaskiner etc. Det er svært at medbringe på bussen og i toget. Men hvor jeg før i tiden tænkte, at min mand og jeg da en dag skulle have to biler, ja, så er jeg helt overbevist om, at det slet ikke er et ønske, vi har lige nu. Én bil er nok, og vi lader den gerne stå til fordel for offentlige transportmidler.

passagerpulsen-forbrugerradet-taenk-annemette-voss-1

Den største udfordring

Jeg har ærlig talt ikke følt mig udfordret, og så alligevel lidt… Fordi jeg måtte bryde reglen en enkelt gang. Jeg må erkende, at da vi pludselig skulle til begravelse i Jylland i onsdags for min mormor, så kunne jeg ikke overskue tanken om at sidde på toget med helt hævede og tårevædede øjne ovenpå sådan en omgang. Og vi var jo afsted HELE familien. Altså bilen var proppet til randen med børn og udstyr, så jeg tror på, at selve CO2 regnskabet nok ikke så allerværst ud på dén front – man kan i hvert fald ikke komme efter mig for at køre i en halvtom bil. Næh, der var fyldt op, var der.

Men ellers så har det kun været småudfordringer. Sådan noget som at skulle i IKEA blev lige væsentlig mere besværligt end ellers. Men det droppede jeg så bare, og så laver jeg en indkøbsliste, så når jeg tager derhen, så er jeg sikker på, at jeg får alt, jeg skal bruge med hjem i første hug. Ellers kan jeg godt have tendens til at køre mange ture, frem og tilbage fordi jeg liiiiige kommer i tanke om endnu en dims, jeg synes vi mangler – og det er jo egentlig en mega dårlig idé på alle fronter. Så på det punkt føler jeg, at jeg er blevet klogere.

Tre gode tips til selv at komme i gang med at reducere din CO2-udledning

Med særligt fokus på hvad du kan gøre for at reducere din egen CO2-udledning i forbindelse med transport, har jeg et par gode tips:

  1. Start med at droppe bilen til alle de små køreture: Her mener jeg f.eks. den lille tur på 300 meter ned i supermarkedet. Eller når børnene skal hjem fra en legeaftale. Sådan nogle små miniture er ret nemme at erstatte med en rask gåtur. Det er både godt for økonomien, planeten, krop og sjæl.
  2. Få styr på det der med rejsekort, cykelkæden og paraplyen: Det er bare SÅ nemt at nappe bilen, hvis man ikke lige har fået købt en paraply til en regnvejrsdag. Eller hvis man ikke har fået bestilt sit rejsekort eller cykelkæden skal strammes. I véd, de der småting, der gør, at man ender med at træffe det lette men ikke lige så ‘kloge’ valg. Så sørg for at få de småting på plads.
  3. Bestil togbilletter i god tid: Én af de helt store faktorer, der virkelig batter i mit eget regnskab, er faktisk besparelsen på togbilletter, hvis jeg bestiller i god tid. Når jeg skal til Jylland, så koster det ret meget. Det er ikke en billig tur uanset om jeg tager bil eller tog – men når jeg er ude i god tid, så kan man jo få billige billetter, og så er der virkelig en stor besparelse BÅDE på udledning af CO2 såvel som økonomisk. Det er noget, der føles rigtig fedt!

Find flere gode tips til at komme i gang med den offentlige transport hos Passagerpulsen.

passagerpulsen-forbrugerradet-taenk-annemette-voss-5

Så meget har jeg sparet

Passagerpulsen har jeg brugt DOT’s beregner til at finde frem til følgende.

De ture jeg har taget med tog og bus har jeg regnet på. Og jeg sammenligner tallene med det resultat der var kommet, hvis jeg havde taget bilen i stedet.

I løbet af én uge
4 ture til kbh – retur

CO2 udledning i bil: 12 kg

CO2 udledning med tog/bus: 3,2 kg

2 ture til Lyngby – retur

CO2 udledning i bil: 5,8 kg

CO2 udledning i bil: 1,4 kg

Totalt:

Jeg har udledt gennem mit forbrug af offentlig transport 4,6 kg CO2.
HVIS jeg havde taget bilen havde det været 17,8 kg. Det er en reduktion på 74,2 %.

Hvor vildt er det lige?

Se her: Tag selv testen.

passagerpulsen-forbrugerradet-taenk-annemette-voss-2Og så har jeg i øvrigt udnyttet tiden meget bedre. For man kan jo ikke arbejde og sms’e mens man kører bil – men det kan man jo sagtens i tog og bus. Så faktisk har jeg følt mig meget mindre stresset.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN