Om at leve i sorg

Dagmartærte opskrift, a.k.a. “Smørkage”

dagmartaerte-annemette-voss-smorkage-4

Kært barn har mange navne… eller i hvert fald to. Dagmartærte bliver nemlig også kaldt for smørkage. Det er det samme. Bare så der ingen forvirring er om det. Men den kan laves både med gærdej og med wienerdej. Og så findes der varianter, hvor man kommer kanel i remoncen (som i denne opskrift), og en variant hvor man kommer rosiner ind i kagen. Der er mange måder at lave kagen på. Der er garanteret også dem, der vil mene, at kagen hedder noget forskelligt alt afhængigt af, hvor i landet man befinder sig. Men nok om det. Nu til det vigtigste: opskriften!

Jeg laver den sådan her – hvor der er creme nok i kagen til at det kan smages. Mums. Og jeg kan sagtens finde på at komme rosiner i. Bare fordi, ja, det er møglækkert.

dagmartaerte-annemette-voss-smorkage-2

Hvis nogen er særligt opmærksomme, så ja, det er dén opskrift jeg lavede i Go’morgen Danmark d. 13. marts 2019.

Dagmartærte / Smørkage

nok til 10 pers.
sværhedsgrad: medium
hævetid: 2 x 30 min
bagetid: ca. 40 min

Gærdej
25 g gær
1,5 dl sødmælk
350 g hvedemel
30 g hvidt sukker
1/4 tsk kardemomme
1/2 tsk fint bordsalt
100 g smør, smeltet og afkølet
1 æg, str L

Kagecreme
3 dl sødmælk
3 æggeblommer (60 g)
30 g hvidt sukker
1/2 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljesukker med top)
20 g maizena majsstivelse
et nip fint bordsalt

Remonce
100 g blødt smør
100 g brun farin
2 tsk kanel

Glasur
100 g flormelis
2 spsk kogende vand
1 tsk ægte kakao

I øvrigt
evt. 50 g rosiner til fyld
1 æg, til pensling

Sådan laver du Dagmartærte:

Gærdej: Rør gæren ud i mælken. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen rigtigt godt sammen, – enten ved håndkraft eller et par minutter på røremaskine med dejkrog. Dæk dejen til og lad den hæve i en halv times tid.

Kagecreme: Flæk vaniljestangen og skab kornene ud. Mas dem sammen med sukkeret. Rør maizenaen ud i et par spiseskefulde af mælken. Kom alle ingredienserne i en lille gryde og varm det hele op ved middelhøj varme under konstant piskning. Når det begynder at tykne skrues varmen ned til middel og cremen koger igennem et minuts tid under konstant piskning.
Hæld cremen over på en ren tallerken, dæk den til med husholdningsfilm, som du klemmer helt ned på overfladen for at undgå kondens, og lad cremen køle lidt af.

Remonce: Rør alle ingredienserne til remoncen sammen til en blød, smørbar masse.

Tag en tredjedel af dejen og tryk den ud i bunden på en smurt og meldrysset springform, diameter ca 23 cm. Fordel 1/3 af remoncen ovenpå dejen i formen. Fordel 1/3 af kagecremen herpå.

Resten af dejen rulles til et rektangel på 25 x 35 cm. Fordel resten af remoncen herpå i en tyndt, jævnt lag. Fordel resten af kagecremen ovenpå. Drys evt. med rosiner, hvis du ønsker. Rul dejrektanglet sammen, på den lange led, til en ‘stram’ roulade. Skær den i 12 lige store stykker og placer dem ovenpå dejen i formen med snitfladen opad, side om side. De behøver ikke ligge helt vildt tæt, da de nok skal hæve op og samle sig under bagningen.

Lad kagen hæve yderligere 30 min under klæde.

Pensl med sammenpisket æg.

Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 40 minutter. Hvis den bliver lidt mørk på toppen efter en halv times tid kan du dække kagen til med lidt staniol under de sidste ti minutter af bagetiden. Køl kagen let af i formen – det tager ca 30 min – og placer den dernæst på et fint fad.

Glasur: Flormelis og vand sammen til en tyk glasur. Tilsæt kakao til halvdelen. Dekorer kagen med glasuren.

Velbekomme.

dagmartaerte-annemette-voss-smorkage-7

dagmartaerte-annemette-voss-smorkage-5

dagmartaerte-annemette-voss-smorkage-6

Følg gerne med: Instagram @annemettevoss / @sweetcakekarma, Facebook eller via e-mail. Du kan købe mine kogebøger på shop.annemettevoss.dk

8 kommentarer

  • Tina

    Kan den laves aftenen inden den skal bruges til morgenkaffen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Majken

    Kan kagen laves dagen før, den skal bruges?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katharina

    Ville jeg kunne lave denne lækre kage også med wienerdej? Har allerede lavet denne, men da jeg bor i udlandet og wienerbrød ikke er til at finde, ville det være dejligt at kunne lave det selv. Mit spørgsmål er, hvormeget wienerdej jeg skal bruge og om jeg ellers kan bruge din fremgangsmåde og mål igen til cremen og remonce. Håber du kan hjælpe.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja

    Kan den fryses? evt på et tidligere stadie og så lige “gøre den færdig” 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

    Uhmm, det ser lækkert ud 🙂
    Jeg vil lige høre om dagmartærten skal hæve igen efter du har samlet den? Øverst står der hævetid 2×30 min, men det er ikke tydeligt ud fra opskriften (eller også har jeg overset det).

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at leve i sorg