Tranebærcookies med hvid chokolade

Tankevækkende: Alt det “shit” vi gør!

For få dage siden skrev jeg om alt det “shit” vi gjorde for mange år siden, som vi i dag griner lidt af – med højrøstet latter eller med mere måbende, hovedrystende attitude. Men vi undrer os over, at vi rent faktisk gjorde alle de her fjollede, groteske ting.

Nu er tiden kommet til at se på, hvad vi gør i dag, som vi måske, hvem ved, kommer til at se tilbage på ude i fremtiden og ryste på hovedet af; eller grine af, eller måske endnu værre, græde over. For jeg er sikker på, at mennesket ikke er færdig med at være både dumdristig, fjollet, grim og en anelse uintelligent. Det ligger i vores natur, tror jeg, at vi ser tilbage på alt det, der er hændt og griner af os selv og forhåbentlig lærer af de fejl, vi begik.

Jeg er med på, at der er tusind ting vi allesammen, hver eneste dag, gør. Ting som ikke er gode for os. Forbruget generelt. Af, ja, ALT. Jeg forstiller mig, at vi kommer til at sidde og se tilbage på 90’ernes, 00’ernes og 10’ernes forbrugskurve og flippe ud af grin og gråd over, hvor grotesk det har udviklet sig i løbet af få årtier. Men dette blogpost skal IKKE handle om vores voldsomme overforbrug. Det bliver simpelthen for nemt, at gribe efter de, – hvad skal vi kalde det? – lavthængende frugter, som der var én, der for nylig skrev til mig 😉

Jeg spurgte min læsere til råds, og her er, hvad der kom ud af det:

Det vi kommer til at grine og græde over

Sociale Medier
Jeg skal godt nok lige love for, at da jeg spurgte mine instagramfølgere om, hvad de troede ville blive dén ting/handling, som vi kommer til at se tilbage på med hovedrystende måben – ja, så faldt hammeren hårdt. Ca. 80% af henvendelserne, jeg fik, gik på, at vi kommer til at se tilbage på vores færden på og afhængighed af sociale medier, som noget vanvittigt. Langt de fleste af mine IG-følgere tror simpelthen, at vi med tiden vil opdage, at det her (over-)forbrug af SoMe er dårligt for os. Jeg tænker, ærligt, at det måske også siger lidt om, at dem, der svarer på mit spørgsmål, selv føler, at de bruger for meget tid på SoMe. Dén tanke kan jeg i hvert fald genkende, og jeg vil for eksempel gerne begrænse mit eget forbrug, så min tid bliver mere nyttigt anvendt. Ikke fordi jeg vil stoppe med at bruge SoMe (slet ikke, faktisk), men jeg tror på, at jeg kan blive bedre til at være mere struktureret omkring min tilgang til diverse apps, så jeg ikke bare zapper rundt mellem FB og IG i én lang tankeløs handling.

Benzin- og dieselbiler
Eller hvad med vores forbrug af benzin/diesel? Kommer vi ikke til at måbe over, at vi allesammen frivilligt (uden at vore små hjerter græder) tanker bilerne op for flere hundrede kroner ugentligt. Har jeg ret, hvis jeg siger, at det gør mere ondt i pengepungen end det gør ondt i hjertet?! Selvom jeg ser en tendens, der trækker i en ny retning.
Der var i hvert fald rigtigt mange af jer, som så med på IG, da jeg stillede dette spørgsmål, som påpegede, at man om ganske få år højst sandsynligt vil se tilbage på godt og vel 100 års benzinforbrug, der er vokset til et nærmest uregerligt forbrug, og anse det for en slags skamplet på menneskets historie på jorden.
Mon ikke, at det er én af de ting vi ser tilbage på og græder lidt over?

Juletræer
Ja, der er faktisk nogen, der mener, at vi kommer til at grine af, at vi engang havde juletræer. Fordi det ikke er bæredygtigt. Fordi vi med tiden bliver klogere og skærer det ligegyldige forbrug væk – såsom juletræer. Jeg forstår det personligt ikke. Det er én af de ting, jeg kommer til at græde over, hvis vi rent faktisk kommer til at fejre jul uden et juletræ. Men det er selvfølgelig min holdning.

Botox og filler
Oh my God… altså OHHHHH MYYYYY GOOOOOD! Det var SÅ mange, der svarede mig, at de mener, at botox og fillers bliver fremtidens helt store komiske indslag. Eller tragiske…det kan man blive i tvivl om. Men rigtigt mange mennesker, – kvinder (who am I kidding) – som altså følger med på min IG, mener at botox med tiden vil vise sig at være mere ødelæggende end udglattende (skal vi sige sådan), og at man om 20-30 år vil se tilbage på den her tid, hvor alle fik lavet større læber og fik glattet panden, som noget fjolleri. Noget pjat.
Jeg tænker, at det garanteret er rigtigt. På én trend kommer der altid en modreaktion. Lidt ligesom frie babser i 70-80’erne, derefter push-up bh’en i 90-00’erne, og så blev de naturlige bryster igen moderne… det bølger vel lidt frem og tilbage. Sådan bliver det sikkert også med botox og rynker.

Børn, der bliver til ved sex
Jeg synes, at det var ét af de mest interessante bidrag til dette blogpost, som jeg overhovedet fik. Tænk engang, at vi måske – det er sikkert ikke helt utroligt – kommer til at grine/græde/måbe over, at man engang kunne lave børn ved at have sex med hinanden.

Lyserødt og lyseblåt hår
Lidt ligesom dengang i 90’ere, hvor alle skulle permanentes…jamen så har der også været en trend (eller der er en trend) med at man skal farve sit hår lyserødt, lyseblåt eller koralfarvet. Personligt synes jeg, det kan være meget flot, men okay, jeg kan måske godt forestille mig, at man i fremtiden vil se tilbage på det og undre sig lidt over den mode. Måske. Det er jo svært at tage stilling til, lige nu her, hvor moden er på sit højeste.

Højtaljede bukser
Vi griner lidt af de ekstremt lavtaljede bukser fra 00’erne. Måske griner vi af de højtaljede – dem der sidder helt oppe under ribbenene nærmest, – engang ude i fremtiden?

E-cigaretter
Okay, jeg har godt læst noget om det. At E-cigaretter vist ikke er helt så smarte, og er lidt farlige – på nogle måder. Men jeg tænker da, uden at vide det, om ikke de er bedre end at ryge? Enlighten me, friends, for jeg er ret uerfaren på dette område, eftersom jeg ikke ryger eller har røget. Men der var flere, der påpegede, at de mente at E-cigaretter ville blive noget vi i fremtiden ser tilbage på og ryster på hovedet over. Tror du også det?

Engangsplastik
I det hele taget er vores forbrug af plastik jo skræmmende. Og der er tilsyneladende en hel del, der tror, at vi i fremtiden får en hel anden måde at emballere på. At plastisk, – særligt engangsplast – bliver noget vi lægger bag os. (Lad os da håbe det!)

Her kommer endnu flere bud (fra mine læsere) på, hvad vi i fremtiden vil grine og græde over, at vi engang gjorde…

Den måde vi behandler dyr på i fødevareindustrien

At vi troede det farligste var, at vores børn tog skade af skærmen

LCHF, Vegansk mad etc…

Energidrik

Tatoverede øjenbryn

Kraftige øjenbryn

Rygning

Mængden af kød vi spiser

At vi fløj rundt i verden

Vuggestuer

Parfume og kemi i produkter til kroppen

Madbilleder

Tatoveringer

Vegansk kost til børn

Spray tan…

osv. osv..

Jeg kunne blive ved, men det vil jeg faktisk hellere bede jer om hjælp til… Skriv jeres idéer i kommentarfeltet om, hvad vi kommer til at se tilbage på ude i fremtiden med forundring.

Det var et lille kig ind i fremtiden.

Var det tankevækkende? Var det sjovt? Var det trist?

Jeg synes det bliver lidt tungt at forestille sig fremtiden. Jeg synes det hele føles meget ansvarstungt. Og jeg har ingen plan for hvordan man redder planeten. Jeg har heller ikke lyst til at bære ansvaret for at skulle gå forrest i den kamp. Men jeg synes altid, det er spændende at analysere, reflektere og filosofere lidt over tingene.

Jeg griner, som jeg skrev forleden, hovedrystende af mig selv og mit forbrug af solarium i 00’erne.

Jeg græder dog også over det skræmmebillede om en forfærdelig fremtid vi alle går i møde, som males af alverdens specialister, forskere og læger… folk, der er så kloge, og som kan gøre mig bange for, at det hele for længst er fortabt.

Det eneste jeg kan gøre, når jeg rammes af frygten for fremtiden, er at reagere med en slags fandenivoldsk rebelhed. En slags “I-dont-care-mentalitet”, fordi det hele nok skal gå. Selvom jeg udemærket godt ved, at det ikke holder i længden…Kender I det? Følelsen minder mig faktisk om min reaktion på mennesker, der altid er på kur…så kan jeg få lyst at æde en smørfed croissant lige op i hovedet på dem.

Men jeg er ikke ligeglad. Jeg forsøger dog at bruge humor til at få sat gang i tankerne, – det virker bare bedre for mig. Humor og “troen på noget” fører til handling hos mig. Frygt gør ikke.

Følg gerne med: Instagram @annemettevoss / @sweetcakekarma, Facebook eller via e-mail. Du kan købe mine kogebøger på shop.annemettevoss.dk

4 kommentarer

 • Det sjove er jo at vi også går gennem udviklingen efterhånden som det sker. Det er klart, at hvis et stenaldermenneske vågnede op i dag ville en tablet nok ikke lige være helt så nemt at gå til som for os andre, der gradvist først vænnede os til en computer, så en bærbar, og nu altså en mini-bærbar med indbygget tastatur. 🙂

  Flow tv bliver så afgjort fortid, og det vil ikke engang tage et årti før vi selv sorterer de nyheder vi ønsker, og får vist vores eget prioriterede nyhedsindhold. Det bliver en overraskelse for mange tv-kanaler hvor tæt vi er på denne virkelighed…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Fedt indlæg !!! Det fedeste du ever har lavet 😉 Det sætter tankerne igang. Glædelig jul ❤️🎅🏼☃️🎁🎄 Ps. Jeg håber at vi fortsætter med juletræet i fremtiden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Da du lavede dit opslag den anden dag her på bloggen (jep – jeg er nemlig ikke på Ig. Nej – heller ikke på Twitter og Snappen forstår jeg mig slet ikke på 😉), Nå, men der tænkte jeg faktisk at om 20-30 år måtte vi da virkelig grine over, at bukserne er uvenner med skoene. WHAAAAAAT – hvad skal det gøre godt for? 🤔😏. Tissekoldt om vinteren… Men ok, vildt smart for teenagere der skyder i vejret 👍👍👍. Så kan bukserne holde længere 😂😂.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke

  Månedens absolut fedeste, sjoveste og mest tankevækkende indslag. Fedt at du samtidig med at være så dygtig til alt, også er god til at skrive. Tak Annemette,- og rigtig glædelig jul 🌲

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tranebærcookies med hvid chokolade