Opskrift på julekringle med marcipan og æble

Et godt grin: Alt det “shit” vi gjorde!

laughing smiley

Jeg gik forbi et solcenter for nylig. Det er sandt! Og så fik jeg en idé.

Ville det ikke være sjovt med et tilbageblik på nogle af de hovedrystende ting, som vi gjorde og sagde tilbage i vores ungdom (min ungdom, anyway… aner jo ikke hvor gamle I er…men I véd!).

Og fra start, så lad mig sige UNDSKYLD til alle jer, der muligvis føler sig truffet nu… men seriøst, hvad i helvede sker der for, at man stadig frivilligt kan finde på at betale penge for at lægge sig ind under en solarium, som vi allesammen nok godt ved, er pissefarlig for vores sundhed?! (sorry, sorry, sorry, jeg ved godt at “hver sin lyst og ret”… så fyr den endelig bare af, hvis I har lyst…!)

Findes det virkelig stadig? Altså solcentre… Det svarer da til at man bygger butikker, hvor man kan komme og suge udstødningsrøg direkte med i lungerne, – eller ja, måske sat på en spids. Men jeg tænker I er med på, hvor jeg er på vej henad, ik?

Jeg føler, jeg kan tillade mig at have en mening, og grine lidt af det her vanvid, fordi jeg faktisk selv har været en meget flittig bruger af solarium. Så jeg véd godt, hvad det er, der trækker…

Bare lige en hurtig forklaring, inden vi skal til alt det juicy “shit” vi gjorde, som vi nu kan grine af: Til dem, der er født efter 1995, så er et solcenter en butik, hvor man frivilligt betaler godt og vel 20-30 kr for at lægge sig ind under en slags lyskasse, der sender så kraftigt UV-lys ud på huden, at huden derved tager en anelse farve. Det er jo genialt (agtigt), hvis man føler at éns skandinaviske teint er for lys til vore breddegrader, og man egentlig hellere vil ligne én, der er landet i går fra en overskudsferie på Maldiverne. I get it! Og hvis man i øvrigt er rigtigt heldig, når man lægger sig ind i lyskassen, får man også en slags bonus i form af hvide, underligt placerede pletter på skulderbladene og én stor hvid plamage mellem balderne (I véd, lige der på toppen, hvor revnen stopper…) – you know what I’m talking about! Det ser åh-så-naturligt ud.

Jeg tog selv SÅ meget solarium i ovennævnte grill-butik, da jeg var ung. Jeg gik vel 3-4 gange om ugen ned og nappede 20 min under strålerne. Jeg havde sågar et månedskort, hvor jeg satte penge ind på. Solariumforbruget var en fast del af mit budgetregnskab, dengang jeg flyttede hjemmefra…er det ikke u.t.r.o.l.i.g.t ? Vi snakker 1998-2003-ish…

No surprise, at botox og fillers er populært…Vi er nogle stykker, der muligvis har erhvervet os lidt rynker på baggrund af vores smådumme adfærd dengang omkring årtusindskiftet. Det er bare så ærgerligt, og jeg håber ederfløjteme, at de kommende generationer er klogere og mere oplyste, end vi var!

Men nu til det sjove…

…her er noget af alle de mere eller mindre mærkværdige trends, der eksisterede, da jeg var ung – som jeg ærlig talt ikke rigtig fatter en meter af – altså i dag. Dengang, ja, der var jeg da heeeeeelt nede med det!

Sukker til børn
Altså bare sukker i form af kage, slik, sodavand, saftevand etc. Ingen ko på isen dér. I virkelig store mængder! Ja tak. Man spiste glasur på sine kager, og det gør man jo stadig, men dengang var det UDEN at fortrække en mine. Der blev serveret kridhvide fødsesldagsboller og rød sodavand, venner. No problem! Uha altså, børnefødselsdage er altså ikke, hvad de plejede at være, jeg siger det bare…

Man kørte uden sikkerhedssele
Og, hvis der manglede en plads i bilen, så sad man da bare i baggagerummet. Nemt.

Vi røg alle mulige steder… eller folk gjorde (jeg har aldrig været ryger)
På toget. I flyet. På restauranter. Foran børn! Faktisk lige op i hovedet på små børn, – det var sådan set ikke noget man tænkte yderligere over.

Lavtaljede cowboybukser (dengang sagde man ikke jeans)
De sad så lavt, – når jeg nu skal være ærlig – at man faktisk skulle være ret forsigtig med, om man lige havde trimmet “toppen”, hvis man var den mere naturlige type. Ja, jeg beklager, men den er god nok. Jeg har solgt MANGE jeans, der sad meget (!!!!) lavt – jeg arbejdede nemlig i diesel butikken dengang, da jeg var 18. Og tro mig, det var ikke småting, jeg så i de prøverum. Det var så sindssygt, og de dér cowboybukser skulle sidde så stramt omkring hofterne, at jeg kendte flere piger, der fik sådan nogle underlige “håndtag” eller “muffintops” ovenover buksekanten, som mest bare bestod af kød fra ballerne, der kravlede ovenud. Og her snakker vi ikke piger med lidt til gaden… nej nej, det var såmænd alle kropstyper, både store og små.

Plukkede vores øjenbryn
Det kommer måske som en overraskelse for kvinder under 25? Men ja, der var faktisk en gang, hvor man plukkede sine øjenbryn. Det handlede faktisk om at få dem så smalle, og så perfekt buede (helst sådan helt halvcirkel-agtigt) som overhovedet muligt. De skulle være ultratynde, og heller ikke starte for tæt på hinanden. Meget i modsætning til det vi ser i dag, hvor jo større, mere busket og på grænsen til maskulint, desto bedre. Vi er nogle stykker, der ALDRIG kommer til at kunne følge nutidens bryn-mode, fordi vi ganske enkelt har skamferet vores øjenbryn og plukket dem helt ihjel dengang i 90’erne.

Solarium
Nårh ja, dén har jeg vist forklaret i ovenstående. Men er det ikke tankevækkende, hvordan det var dengang? Altså mine forældre lod mig, som barn der i slut 80’erne, ligge under en solarium. Fordi man troede, at det var sundt nok med lidt sol. Det var der i øvrigt flere af mine venner, der også fik lov til. Det var faktisk ikke unormalt. Bare så I ved det – ikke et ondt ord om mine godtroende forældre.

Man tatoverede lipliner
Det kan godt være, at alle (i hvert fald alle på instagram) får tatoveret deres øjenbryn nu til dags med de her natural looking strokes. Men der var en gang, hvor det var lipliner, det handlede om. Det var virkelig stort der i 90’erne, at man kunne få tatoveret sine læber op med en god jordbrun nuance, – og helst lige en anelse for bred. Og så brugte man IKKE en læbestift, der ligesom matchede liplineren. Nej da, men lod læberne være nøgne og så nød man synet af den meget tydeligt optegnede læbekant. Seriously. Det var ikke kønt, sorry, det synes jeg virkelig ikke, når jeg tænker tilbage. Men jeg husker tydeligt, hvordan jeg så op til den her kvinde, der arbejde i en tøjbutik i Vejle. Jeg synes hun var SÅ smuk, og hun havde både permanentet, kobberfarvet hår og læber på den dér måde.

Brugte g-strengstrusser UDEN PÅ cykelshorts (det kaldte man dem, altså!)
Undskyld på forhånd til fitnessdronningen over dem alle, Charlotte Bircow. For hun gjorde det i dén grad… Men det var så sejt, og vi unge piger, der gik til aerobics og jazzballet synes det var det vildeste, hvis vi (i en alder af 11 år) kunne gå med sådan en g-strengstrusse uden på vores cykelshorts. Og i dag tænker jeg ærlig talt “hvorfor gjorde vi det?”.

Tamagotchis
Behøver jeg sige mere? Det var meget værre end pokemonGO og børn, der danser Fortnite danse. Vi passede en fucking lille plastik dims, der sagde underlige lyde, som om det var vores liv det gjaldt. Det gjorde vi. Vi græd, hvis den døde…plastikdimsen. You know it’s true!

Mini-hårklemmer
Kan I huske dem? De der bitte små miniklemmer, der typisk var formet som en lille blomst eller sommerfugl. Og så var det helt normalt at man satte ALT sit hår op med de der klemmer – selvom det krævede godt og ved 20-25 stk.

Gruppedans med mærkeligt numsegrams på os selv
Macarena, you guys.

Smurte os ind i madolie, kokossmør, fritureolie…you name it…for at “branke” bedre under solen
Hvad gik det egentlig lige ud på, det dér ekstreme behov for at være brun?

Gik i Buffalos
(Nårh nej, det er moderne igen – wtf?) Men altså, jeg havde faktisk sådan nogle Buffalos, der var ca 25 cm høje – selve sålerne. Jeg vrikkede om en del gange. Avs. Og jep, siden da har jeg lidt løse ankelled. Det har jeg nok i virkeligheden den tid at tilskrive æren for.

Kyllingesushi og rå æg
Man smagte lige på sin kyllingefars inden man stegte frikadeller, ik? Bare fordi. Og man spise æggesnaps i STORE mængder. Altså min mormor vidste udemærket godt, at det krævede ca 7-8 æg og et halvt kilo sukker at producere ca 1 liter koldskål. Fordi inden vi (min bror og jeg) var færdige med at piske æggesnapsen, så havde vi cirka fortæret tre fjerdele af det søde stads. (Og by the way, man kan faktisk godt spise rå æg i DK igen…det er jeg jævnt glad for!)

Permanentede vores hår
Jeg fik permanentet mit hår, da jeg var 9. Der var ingen, der hverken stillede spørgsmålstegn ved kemikalierne, det krævede, eller ved det look jeg endte ud med. Selv mit pandehår, der var ca 7-8 cm langt, fik en tur med permanenten. I kan nok forstille jer, hvor smukt det var. Lad mig bare sige, jeg gentog ikke succesen.

Lyttede til Techno
Jeg véd ikke hvad det var, men lige pludselig i 1999 ca. ramte technobølgen for alvor, og al musik (hvis vi kan kalde det det), der bare mindede om en række af bip-lyde, der blev sat sammen af en computer i tilfældig melodisk rækkefølge, forførte tusindvis af unge mennesker på dansegulvene i landets natklubber. Techno var the shit. Vi plukkede æbler, for gods sake! I ramme alvor. Hvor har jeg grint meget af de minder, som jeg har med min fra dengang, – men hvor har jeg også rystet på hovedet af det.

Vi havde bankbøger
Ja altså en fysisk bankbog, snakker jeg om. Er I mon gamle nok til at huske det? At man gik ned i banken med sin lille bog, og så stak bankdamen bogen ind i en slags printer, der printede seneste transaktion, kontosaldo mm. ned i bogen. Wow, det var edermanme tider. Det var dengang man også betalte i kontanter oftest, og hævekort blev betragtet som værende lidt “farlige”.


Nå men, det var hvad jeg lige kunne bidrage med – i samarbejde med mine tro instafølgere, der har lagt gode idéer i puljen. Tak for hjælpen.

Kom endelig med flere gode bud på sjove ting, vi gjorde og sagde. Bare brug kommentarfeltet her på siden.

 

 

 

Følg gerne med: Instagram @annemettevoss / @sweetcakekarma, Facebook eller via e-mail. Du kan købe mine kogebøger på shop.annemettevoss.dk

9 kommentarer

 • Ida

  At være født efter 1995 er ikke ensbetydende med, ikke at vide hvad et solcenter er, for dælan da. Der findes stadig masser af dem, og masser der bruger dem

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Shiiiiiit. Jeg sidder her som 25 årig, og kæft en kommer til at lyde kikset xD jeg har permanent i håret og får plukker øjenbryn xD heldigt for mig at der er sket GODE ting i udviklingen også 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søs

  Åh så nostalgisk man bliver😆 jeg kan tilføje lidt ekstra:
  – de der kæder vi gik med om hofterne
  – hårtrenden med langt pandehår og så var håret bag på hovedet strittende og helst sat med DAX Wax der var umulig at vaske ud af håret.
  – cykelhjelme begyndte først at komme da jeg gik i ca. 1 klasse. Det betød at der blev købt fine(?!) flamingo hjelme ind til hene klassen…
  – lange læderjakker – ude som inde, sommer som vinter
  – internettet med modem der blokerede fastnettelefonen. Vi havde æggeur som timer, da vi ikke måtte blokere telefonen for længe
  – ofir chat
  – kontaktbøger i skolen i stedet for forældreintra
  – dengang en filur is kostede 4 kr
  – vi havde plastik sutter i forskellige farver og størrelser hængende om halsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cherie

  Jeg sad også ved radioen eller fjernsynet med min båndoptager og var møg irriteret hvis der blev talt ind over sangen. Og hvis man ikke lige havde et nyt optager bånd kunne man lige sætte et stykke tape over de 2 huller i toppen af et bånd, så kunne man optage på det. Movieboks!!! Og den vilde beslutning når man skulle vælge en film i den lokale video butik.
  Landgangsbrød… WTF makrel og pålægschokolade på samme brød…
  røde seler der skulle hænge ned over røven… neon plastik øreringe😱 Harley Davidson gamacher🤦🏻‍♀️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Åååh hjælp – jeg ser for mig tennissokker uden på bukserne. Helst hvide og så med røde og blå stribe foroven 😱.
  Er vi ikke også nogle, der satte båndoptageren hen foran mikrofonen på fjernsynet, så vi kunne optage Melodi grand prix. Man måtte jo ikke spille den danske vinder før det internationale. Men så havde vi den jo i en helt vanvittig kvalitet på vores kassettebånd 😂😂😂.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina W.

  Vi brugte fastnet telefoner, havde ingen mobil tlf. (ja, ja, jeg er så ældre endnu) 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Det er virkelig sjovt! 😂
  Jeg kan huske en ting mere, som vi brugte meget. Hårmascara! Vi satte håret op i en høj hestehale og havde en havde en tot pandehår hængende løst på hver side af hovedet, hvor vi puttede hårmascara i, så det blev helt stift!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift på julekringle med marcipan og æble