Jeg er lige tjekket ud.

Rabarberkringle

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-9

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-16

REKLAME for Lidl

…eller skal vi kalde det en rabarberkrans? Nu droppede jeg jo kringleformen da jeg stod midt i bagningen… haha. Nå men, kært barn har mange navne, rabarberkrans, rabarberkringle – potato, potato!

Jeg har under alle omstændigheder været en tur i Lidl og handlet ind til den her lækre kage, der fremkalder minder fra min barndom om rabarberbedet i mine bedsteforældres kolonihave. Det er en lidt lang og hyggeligt historie omkring de rabarber, men det eneste I bør vide, for at kunne forstå min begejstring, er, at rabarber har en helt særlig plads i mit hjerte.

Så når jeg spotter friske røde rabarber i grøntafdelingen, er jeg klar. Der skal bages og laves saft. Sådan er det bare – fordi først når rabarberne er tilgængelige, er det rigtig sommer. Sådan har jeg det. Nogen føler det med kartofler, andre med jordbær – for mig gælder det altså rabarberne.

Du kan finde langt de fleste ingredienser til kagen i økologiske varianter i Lidl, – og marcipanen – ja, den må du måske lige i dine gemmer efter, – måske du har en rest fra jul. Jeg fandt i hvert fald en pakke i skabet, så den er ikke handlet hos Lidl – det indrømmer jeg gerne.

Lidls hjemmeside finder du flere gode opskrifter, som jeg også har udviklet.

God bagelyst.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-1

Opskrift på rabarberkrans / rabarberkringle… den smager godt!

10 pers.
sværhedsgrad: medium

TIP: Se en grundig step by step foto-guide længere nede på siden.

Dej til krans
25 g gær
1 dl lunken sødmælk
1 spsk lyst rørsukker
2 æg, str. M
400 g hvedemel
1 tsk kardemomme
1 nip fint salt
150 g blødt smør

Rabarber kompot
275 g rabarber (4 stængler)
170 g lyst rørsukker
1/2 dl vand
korn fra 1/2 vaniljestang – eller 1 tsk vaniljesukker

Remonce
100 g ren rå marcipan
100 g lyst rørsukker
120 g blødt smør

Pynt
2 spsk hakkede mandler

Sådan laver du hjemmelavet rabarberkringle:

Dej: Opløs gæren i den lunkne mælk i en stor skål. Tilsæt sukker, æg og halvdelen af hvedemelet. Rør dejen godt sammen med en grydeske. Tilsæt kardemomme og salt. Tilsæt det bløde smør i mindre bidder. Rør dejen godt sammen. Ælt lidt efter lidt resten af hvedemelet ind i dejen, indtil dejen er smidig og blank. Dejen er ret fedtet, men det skal den  være. Form dejen til en kugle, dæk den til med et fugtigt klæde og lad den hæve i 30 minutter.

Rabarberkompot: Ren rabarberstænglerne. Skær dem i små bidder på ca 1 cm bredde. Kom alle ingredienserne til kompotten op i en lille gryde og kog det op. Kompotten koger i ca. 10 minutter til alt vandet er kogt væk. Køl af.

Rul dejen ud i lidt mel til et rektangel på ca 18 x 60 cm.

Remonce: Ælt marcipan, rørsukker og smør sammen til en jævn masse. Fordel remoncen i en 5 cm bred stribe ned langs midten af dejen.

Skær fra midten og ud til siden diagonale snit i dejen med ca. 2 cm’s mellemrum – det vil sige i de yderste 6 cm på hver langside. Flet skiftevis fra højre og venstre dejstrimlerne ind over midten af fyldet og tryk godt sammen. Form den flettede dej til en krans og flyt den forsigtigt over  på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk kransen med et fugtigt klæde og lad den hæve yderligere 30 minutter.

Pensl med sammenpisket æg og drys med hakkede mandler. Bag rabarberkringlen i ovnen ved 210 grader varmluft i ca. 15-17 minutter, til den er flot gylden. Køl den af og server i skiver.

Servér evt. hjemmelavet rabarbersaft til din friskbagte rabarberkringle. Velbekomme.

Step by step foto-guide:

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-2

Kog kompotten længe nok til at vandet er forsvundet og kompotten er tyk i konsistensen. Ca. 10 min. Det vil nemlig gøre, at remonce og kompot ikke løber ud af kringlen, når den bages. Køl kompotten af.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-3

Dejen skal være fedtet og smidig når den er æltet sammen. Den lægges til at hæve under fugtigt klæde til dobbelt størrelse.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-5

Efter hævning rulles dejen ud til et langt rektagel på ca 18 x 60 cm. Fordel remoncen ned langs midten.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-6

Tilføj også rabarberkompotten.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-7

Skær de skrå snit i dejen ned langs kanten. Flet kransen ved at folde strimlerne ind over midten skiftevis fra side til side.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-8

Form en krans på et stykke bagepapir på en bageplade. Kagen hæver yderligere 30 min. Pensl med æg og drys med mandler.

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-10

Og sådan skal dén skæres 😉 Haps og god bagelyst.

Her er din indkøbsliste:

Hvis du alligevel står og skal ud og handle i Lidl, så kan du blot følge denne indkøbsliste, så har du alle ingredienserne lige ved hånden.

æg*
lyst rørsukker*
hvedemel*
smør*
sødmælk*
gær*
mandler*
friske rabarber
kardemomme
salt
vaniljestang eller vaniljesukker
marcipan (da det er en sæsonvare, skal du måske finde det et andet sted – eller kigge i gemmerne fra jul.)

*=økologisk

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-12

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-15

rabarber-kringle-lidl-annemette-voss-17

Følg gerne med: Instagram @annemettevoss / @sweetcakekarma, Facebook eller via e-mail. Du kan købe mine kogebøger på shop.annemettevoss.dk
   

6 kommentarer

  • Linda

    Den ser virkelig lækker ud!! Og ville kaste mig ud i den; spørgsmålet er dog, kan den bages dagen inden?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Annemette

      Ja, det kan den sagtens… men den er jo altid bedst friskbagt…sådan er det med gærdej. Knus

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Jeg kan se du har skrevet friske rabarber, men jeg har frosne liggende i fryseren – kan de bruges i stedet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nathalia Bryld Hansen

    I opskriften står der sødmælk, men på billedet er det en letmælk. Gør det nogen forskel?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Annemette

      Jeg bruger altid sødmælk…men den dag var jeg løbet tør. Så nej, det gør ikke nogen forskel. Knus

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg er lige tjekket ud.