Lagkage med blåbærmousse og chokoladeganache

REKLAME – opskriften er udviklet for Callebaut Chokolade

Forkæl dine smagsløg med denne syrligt søde blåbærmousse, luftige vaniljebunde og en fløjsblød ganache, der smelter på tungen.

Det ser bare så utroligt smukt og indbydende ud, når en kage er overtrukket med et tyndt, blankt lag chokoladeganache. Ganache er blot en blanding af chokolade og fløde, tilsat til glukose, men som røres sammen på en måde, der gør, at du får det her helt særlige blanke og glasuragtige overtræk.

lagkage-blaabaermousse-snit

Lagkage med blåbærmousse

Et rigtigt godt tip: Inden du overtrækker din lagkage med chokoladeganache, så er det vigtigt at din lagkage er helt glat i overfladen. Det er en særlig god idé at overtrække kager, der er støbt en dag i forvejen i springform, og hvor du evt. har haft mulighed for at smøre kagen sider let op inden ganachen kommer på. Du kan med fordel tilberede 1 ekstra portion ganache 1 dag forinden og lade den hvile ved stuetemperatur til den er smørbar. Så kan den anvendes til at smøre op med inden du overhælder kagen med den flydende ganache. Og du kan også bruge den til de små toppe ovenpå kagen.

12-14 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdtid: 1 time
bagetid: ca. 30 min
køleskabstid: natten over

Vaniljebunde
1 polynesisk vaniljestang
125 g hvidt sukker
6 æggeblommer
105 g hvedemel
1 tsk bagepulver
6 æggehvider
2 spsk hvidt sukker

Blåbærmousse
5 blade husblas
1 polynesisk vaniljestang
1o0 g hvidt sukker
250 g friske blåbær
3 øko lime
1 dl creme fraiche 18%
3,5 dl piskefløde

Chokoladeganache, som overtræk
300 g god mørk chokolade (Callebaut 811 – 54,5%)
3 dl piskefløde
20 g glukosesirup

I øvrigt
1 stykke kageplast, til at støbe kagen i
200 g friske blåbær
blåbærstøv
guldstøv
skovsyrer

Sådan laver du min lækre lagkage med blåbærmousse:

Vaniljebunde: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Pisk vaniljesukker, resten af sukkeret og æggeblommerne længe til det er hvidt og luftigt. Bland hvedemel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det nænsomt sammen. Pisk æggehviderne luftige og stive sammen med de 2 spsk sukker i en helt ren skål med et helt rent piskeris. Fold det i dejen ad tre omgange. Læg et stykke bagepapir i bunden af en springform (23-25 cm diameter), fordel dejen i formen og glat overfladen. Bag bunden i ca. 25-30 min. ved 180 grader varmluft. Den hæver meget op under bagningen, det er meningen. Læg et stykke rent bagepapir på bordpladen. Når du tager kagen ud af ovnen vendes den straks på hovedet ud på bagepapiret. Formen skal blive siddende på. Således køler den helt af, – på hovedet i formen.

Blåbærmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, resten af sukkeret, den tomme vaniljestang, blåbær, limeskal og -saft op og lad det småsimre i 10 min. Sluk for blusset og lad blåbærgrøden hvile i 5 min. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til blåbærgrøden og rør det sammen. Lad det svale til det er lunt.

Tilsæt creme fraichen. Rør det godt sammen. Pisk fløden til letpisket flødeskum og vend det sammen med blåbærgrøden ad tre omgange.

Samling af kagen: Skær forsigtigt kagebunden fri fra formen og flæk den i to lige tykke dele med en savtakket kniv. Hav bunde og frisklavet mousse klar.

Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs siden. Placer den ene lagkagebund i formen. Hæld blåbærmoussen på, læg den anden kagebund på som låg og giv overfladen et let tryk så kagen samler sig og bliver helt vandret. Sæt på køl til efterfølgende dag.

Overtræk med chokoladeganache: Tilbered den flydende ganache ved at hakke chokoladen mellemfint og kom den i en dyb skål. – du kan alternativt anvende chokoladeknapper, men af ordentlig kvalitet. Varm fløden og glukosesiruppen op til lige under kogepunktet i en lille tykbundet gryde. (ca 80 grader, tjek evt. med termometer) Hæld den varme fløde direkte over den hakkede chokolade ad to omgange. Mens du hælder fløde på rører du i små cirkulære bevægelser i bunden af skålen med en dejskraber, indtil du har en glat ganache.

Hvis ganachen skulle skille, så bevar roen. Prøv at blende den med en stavblender, det kan være med til at samle den igen.

(Smør evt. kagen op i lidt ganache, som du har tilberedt dagen i forvejen. Se tippet, som er beskrevet øverst i opskriften)

Placér kagen på en rist eller en skål, der kan bære kagen, henover en bradepande og hæld chokoladeganachen ud over kagen uden at tøve for meget ved manøvren. Bank risten mod bordet så ganachen flyder på plads. Det kan være en god idé at have et stykke kagepap under lagkagen for at kunne flytte den nemmere bagefter.

Lad ganachen sætte sig lidt inden kagen forsigtigt ved hjælp af en palet eller en stor bred kniv flyttes over på et fad.

Dekorer med resterende chokoladeganache i små toppen, friske blåbær, blåbærstøv, guldstøv og skovsyrer.

Velbekomme.

ganache-opsmoering

lagkage-ganache

chokoladeganache-overtraek

lagkage-blaabaermousse-chokoladeganache

lagkage-blaabaermousse-3

lagkage-blaabaermousse-chokolade

lagkage-blaabaermousse-2

Note: Hvis kagen kommer på køl, som min har været, kan den godt afgive lidt kondens på chokoladen efter lidt tid på stuebordet. Det betyder ikke noget for smagen, men jeg synes stadig, at man skal servere kagen straks efter den er overtrukket med ganache. Så er den bare flottest 😉 

9 reaktioner

  1. Jeg skal prøve at lave denne lagkage imorgen, men kan ikke helt forstå, syntes at den ganach, man skal smører på , kontra den man hælder over, ser noget trykker ud?

    1. Det er også rigtigt. Den du smører på har fået lov at hvile og sætte sig – derfor bliver den tyk. Den du hælder over bruger du straks, mens den stadig er flydende.
      KNUS

  2. Jeg skal prøve denne lagkage – men Kan blåbær erstattes med f.eks. frosne hindbær eller skal bærerne være friske?

    1. Sagtens. Du erstatter bare. Og det er jo bedst, synes jeg, med friske bær. Men det kan du gøre som du synes.

  3. Hej Annemette! Tak for nogle dejlige opskrifter. Jeg vil lige høre om det er muligt at komme ganachen på et par timer inden kagen skal serveres og så opbevare den på køl? Eller vil det ødelægge den blanke overflade? 🙂

  4. Hej Annemette 🙂 Jeg har et måske lidt dumt spm, men når du koger blåbærrene, koger du dem så kun i limesaft eller kommer du lidt vand ved også? og til sidst blender du dem til en masse? Eller bruger du kun saften? 🙂

  5. Hej Annemette
    Jeg vil gerne bruge din opskrift på overtræksganach til at lave øverste lag på en lagkage der skal have chokoladebånd på siderne – tror du, det kan lade sig gøre? Eller vil ganachen ikke kunne sætte sig uden at løbe udover siderne når man tage kageringen af?
    Kh Sigrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN