Æbleskiver opskrift

Risengrød i ovn – så undgår du, at den brænder på!

Risengrød annemette Voss opskrift

REKLAME for Lidl

Min livret er risengrød… eller spaghetti Bolognese. Hmm… det kommer nok også lidt an på årstiden. Men jeg har kogt risengrød en milliard gange, mindst – så jeg synes faktisk, at jeg er i en position, hvor jeg godt tør sige, at jeg véd et og andet om risengrød. Mine tanker tager mig straks til scenen fra Den eneste ene hvor Mulle smider 7 fingrene op i hovedet på Niels og siger “syv år Niller, 7 år!“.

Jeg kan så sige “27 år, venner… 27 år!”… for så længe har jeg selv stået for risengrødskogningen 🙂 Lige siden jeg var 6 år gammel.

Men risengrød er jo slet ikke så nemt at lave. Jeg kender i hvert fald mange, der med 100% sikkerhed brænder deres risengrød på, hver eneste gang de kaster sig ud i det. Så jeg har sat mig for, at give jer de 5 bedste råd til, hvordan man får lækker, cremet risengrød, hvor der stadig er bid i grøden. Jeg er begyndt at koge min risengrød i ovn.

En smattet risengrød er simpelthen noget af det værste, og det samme gælder hvis risengrøden er så tyk i det, at man nærmest skal tygge sig igennem den.

Risengrød LidlRisengrød i ovn opskrift

Sådan får du perfekt risengrød: Lav din risengrød i ovn

4-6 pers (afhængigt af hvor sultne I er ;))
Arbejdstid: 1 time

Ingredienser til risengrød

2 dl koldt vand
2,25 dl grødris
1 l sødmælk
1/4 tsk fint salt

Tilbehør til risengrød

1/2 dl lyst rørsukker
2 tsk stødt kanel
Ægte koldt smør (ikke smørbart, kære venner!)

(Ingredienserne er handlet i Lidl – på deres hjemmeside kan du i øvrigt finde en masse skønne juleopskrifter)

Sådan laver du risengrød i ovn

Forvarm ovnen til 120 grader varmluft.

Start med at koge vand og ris op i en tykbundet gryde på en kogeplade ved høj varme. Når vandet er kogt væk tilsættes sødmælken og der røres godt rundt i gryden til grøden koger.

Kom låg på gryden og sæt den i ovnen. Hvert 10. minut tager du gryden ud og rører i grøden. Efter ca 30 min er grøden tyknet en del, og den smages til med salt.

Sæt gryden tilbage i ovnen i ca 10 min – men hold øje med den. Din ovn kan være helt anderledes end min…

Grøden er færdig når den er cremet, stadig flyder sammen, og risene ikke er melede. Smag på den. Det er vigtigt, at du tager grøden ud af ovnen 5 minutter før, du tænker at den er helt færdig, eftersom grøden tykner når den står og hviler lidt. Lad grøden hvile 5-10 min ved stuetemperatur i gryden.

Nu er grøden klar til servering.

Drys med kanelsukker og servér med smørklat af ægte koldt smør.

MUMS!

Mine 5 bedste tips til et vellykket resultat:

  1. Anvend altid sødmælk fremfor mere fedtfattige mælkeversioner. Fedtstoffet i sødmælken er med til at sikre, at grøden ikke brænder så nemt på. Og nu er risengrød jo heller ikke ligefrem noget man spiser for at slanke sig, så giv den nu bare fuld gas – og nyd hvor godt det smager 🙂
  2. Brug en helt ren gryde. Den skal være fri for madrester og kalkaflejringer. Så inden du går i gang gøres gryden lige ordentligt ren. Hvis der sidder kalk i bunden vil risengrøden nemmere brænde på. Det er min helt klare erfaring!
  3. Når vand, ris og mælk har fået et opkog – se opskriften – skal gryden i ovnen ved 120 grader. Det er fuldstændigt afgørende for det gode resultat, at du kommer gryden i ovnen, for på den måde undgår du, at gryden kun får varme nedefra og at grøden derved nemmere brænder på. Når gryden kommer i ovnen bliver den udsat for jævn varme hele vejen rundt, hvilket sikrer at grøden langsomt tykner – uden at den brænder på i bunden!
  4. Rør jævnligt i risengrøden – sådan ca hvert 10. minut. Så sikrer du dig at den hverken trækker skind, eller at den skulle brænde på – imod alle odds.
  5. Tag den ud af ovnen, når den er lige ved at være færdig. Smag den til med salt. – I kender helt sikkert godt det dér med, at risengrød tykner, når den står lidt og hviler. Derfor skal den også ud af ovnen, når den er sådan ca. 5 minutter før færdig. Og så skal den bare stå og trække lidt på køkkenbordet. Derefter er den færdig.

Hvis du søger andre gode juleopskrifter, så prøv også mine æbleskiver, eller mine sprøde vafler.

Risengrød i ovn 1Kog vand og ris op
Risengrød i ovn 2Tilsæt mælk og giv det et opkogRisengrød i ovn 3

Risengrød i ovn 4


Risengrød i ovn 5
Kom gryden i ovnen. Rør i den hvert 10. minut.Risengrød i ovn 6Risengrød i ovn 7

 


Risengrød i ovn

Risengrød annemette Voss

   

13 kommentarer

  • Tanya

    Er det uden låg i ovnen..? det ser sådan ud på dine billeder..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • annemettevoss

      nej, mit låg er dog et glaslåg, måske derfor ser det ud som om at der ikke er låg på. Men der skal låg på i ovnen. Knus

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] g kold risengrød, helst uden salt (Få opskriften på risengrød i ovn) 1 polynesisk vaniljestang 3 spsk øko lyst rørsukker 50 g mandelflager (kan købes på pose) 50 g […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Najda

    Det var SÅ NEMT og SÅ LÆKKERT! Tak for den skønne opskrift! 🙂

    God onsdag.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Tusind tak ? Jeg plejer at lave risengrød i römertopf, men den har jeg foræret min søn, da han flyttede hjemmefra for et halvt års tid siden. Han elsker risengrød, jeg afskyer det, kan ikke fordrage varm mælk, i nogen sammenhænge. Men elsker ris a la mande, og så er jeg jo nødt til at lave risengrød ? Glædelig jul ❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birthe Thybo Borchmann

    Laver altid min risengrød i sengen ,og den slår aldrig fejl og det har jeg gjort i ca.60 år

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • annemettevoss

      Det kan jeg da godt forstå, at du så bliver ved med. Desværre kan man (læs: kan!) blive meget syg med den metode, og derfor kan jeg ikke anbefale den 🙂 Men jeg går ind for, at man gør det på den måde, men selv finder bedst! Knus

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birgit Hansen

    Af en rest kold risengrød bager jeg klatkager, uhm?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    Skal så meget prøve denne opskrift i morgen. Ved du om man kan lave den i en støbejernsgryde??
    Bh. Sara

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana

    Mmmhhh, det skal prøves. Jeg har aldrig turde kaste mig ud det at lave risengrød selv. Men syntes ligesom at min gamle fars evne til at koge risengrød den halter så småt. Det må være på tide at en ny generation kommer til ? ??
    Nu du selv lige nævner det – spaghetti bolognese.. er det en opskrift du har delt tidligere, eller har lyst til at dele med os? ?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Æbleskiver opskrift