Dåbskage opskrift – Lagkage med nødder, mælkechokolade, solbær og citron

Indeholder reklamelinks
(markeret med*)

Ind i mellem bliver jeg spurgt af venner, om jeg vil lave en kage til deres konfirmation, bryllups eller dåb. De der fester, som kræver noget ganske særligt. Og naturligvis vil jeg – hvis jeg har tid. I denne forgangne weekend kan man ikke just sige at jeg har haft tid – med Dittes bryllup and all – men jeg kunne godt lige nå at lave de her dåbskager torsdag/fredag, så derfor lykkedes det.

Kagerne er til et vennepar, som døber deres søn Mio. Jeg elsker det navn – virkelig. Det er SÅ sødt, synes jeg.

Jeg lavede tre kager – med nok til 15-16 pers pr. kage.

Her kommer så opskriften på min dåbskage til Mio, – altså 1 kage. Hvis I bliver flere personer, så må du gange op. God bagelyst.

(Og yes, jeg kiggede med ovre på min veninde Majas instagram lige da jeg stod og skulle dekorere – derfor kan I se, at pynten er inspireret af hendes stilsikre hånd;) 

Vigtig udstyr

For at kunne lave denne kage skal du bruge to springforme af forskellig størrelse og kageplast:

Lagkage med nøddebund, mælkechokoladeganache, solbærcreme, citronmousse og vaniljerand

16 pers
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: ca. 2 timer
køleskabstid: 3 + 3 timer

Mælkechokoladeganache:
170 g god mælkechokolade
1 dl piskefløde
et nip havsalt

Solbærcreme:
150 g frosne solbær
80 g hvidt sukker
saft fra 1/2 citron
1/2 dl vand
10 g maizena majsstivelse
1 dl piskefløde
2 æggeblommer
et nip havsalt

Crunchy nøddebund:
70 g mandler uden hinder
30 g usaltede pistacienødder
100 g blødt smør
100 g hvedemel
100 g lyst rørsukker
1/2 tsk bagepulver
et nip havsalt

Citronmousse:
3 blade husblas
1,25 dl cirtronsaft (fra ca. 2 citroner)
fintrevet skal fra 1/2 øko citron
kornene fra 1 polynesisk vaniljestang
90 g hvidt sukker
120 g skyr
2 dl piskefløde

Vaniljemousse med A38:
5 blade husblas
1 god polynesisk vaniljestang
80 g lyst rørsukker
4 dl piskefløde
3 dl A38 1,5%

Pynt:
50 g mælkechokolade
50 marcipan, farvet hvid
sukkerperler, blå og hvide
små sukkerstjerner
chokoladeperler fra Valrhona

Sådan laver du dåbskagen:

Start med mælkechokoladeganache: Hak chokoladen fint og kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den dernæst ned til chokoladen i en tynd stråle, mens du konstant laver små cirkulære bevægelser med en dejskraber i bunden af skålen. Fortsæt med denne bevægelse til chokoladeganachen har samlet sig til en glat, blank creme. Rør salt i. Sæt den til side – eller kortvarigt på køl – til den er mere fast i det og smørbar.

Så skal du tilberede solbærcreme: Kog solbær, sukker, citronsaft og vand op. Lad det småkoge i ca. 10 min under låg. Sigt solbærkøddet fra solbærlagen, – du skal bruge 1,25 dl solbærlage. Solbærkøddet kasseres (eller anvendes f.eks. som fyld i muffins eller lign.) Kom solbærlagen tilbage i gryden ved lav varme. Rør majsstivelse ud i fløden, sørg for at der ikke er nogen klumper og rør æggeblommerne i. Tilsæt denne fløde-æggeblanding til solbærlagen i en tynd stråle under konstant piskning. Skru op for varmen, mens du fortsat pisker. Når cremen slår tydelige bobler koges den videre, – under konstant pisking – i godt et minuts tid. Rør salt i. Kom cremen ud på en stor tallerken, dæk til med husholdningsfilm, som trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt cremen på køl i mindst en time til den er helt afkølet.

Nu er det blevet tid til at lave den crunchy nøddebund: Hak mandler og pistacienødder fint i en minihakker. Ælt alle ingredienserne godt sammen. Fordel dejen i en springform (23 cm i diameter) beklædt med bagepapir på bunden. Tryk dejen godt ud til siderne og glat overfladen. Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca 12-15 min til den er let gylden på overfladen. Køl bunden helt af i formen, hvorefter den befries.

Opbygning, step 1: Rengør den form på 23 cm i diameter. Læg et stykke kageplast ned langs siden på bageformen. Kom nøddebunden tilbage i formen. Smør chokoladeganachen ud over bunden. Sæt kagen på køl. Pisk den helt afkølede solbærcreme lind og let op – det tager blot et minuts tid. Fordel solbærcremen henover chokoladeganachen. Sæt kagen på køl igen og tilbered nu citronmoussen.

Citronmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Kom citronsaften op i en lille gryde sammen med lidt fint revet citronskal fra ca 1/2 økologisk citron og vaniljekorn. Tilsæt sukkeret og giv det et opkog. Lad det småsimre i ca. 10 min til en citronlage. Tag gryden af varmen, sigt lagen og lad den svale i 10 min. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas og rør det godt sammen. Lad det stå til det er håndvarmt.

Rør skyr i citronlagen. Pisk fløden til let skum og vend den ad to omgange heri. Fordel citronmoussen ovenpå solbærcremen. Glat overfladen. Sæt kagen på køl i et par timer til citronmoussen har sat sig.

Opbygning, step 2: Tag den store springform frem. Tag kagen ud og skær den forsigtigt fri for kageplast og befri den fra formen. Placer kagen i midten af den store springform med lidt afstand til kanten. Læg et rent stykke kageplast ned langs siden på den store form.

Vaniljemousse med yogurt: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 1 dl piskefløde godt op ved middel varme, – så snart det koger tages gryden af varmen og det sættes til at svale ved stuetemperatur i ca. 10 min. Tilsæt den afdryppede, udblødte husblas til den varme sukkerfløde og rør det sammen. Rør 1 dl A38 sammen med den lune sukkerfløde og rør dernæst resten af A38 heri. Pisk de resterende 3 dl piskefløde til flødeskum. Vend flødeskummet i ad tre omgange. Hæld moussen ud over kagen i formen så den dækker hele kagen og kommer ned langs siden. Sæt kagen tilbage på køl i mindst 3 timer – men meget gerne natten over.

Befri kagen fra springformen og kageplasten ved at skære langs kanten med en skarp kniv. Placer kagen på et fad. Dekorer med lidt smeltet mælkechokolade, marcipanblomster og sukkerperler.

Hvis du savner inspiration til dåbskage-pynt, så kan du overveje at købe min bog Pyntebogen, som er en bog fyldt med lækre lagkage opskrifter samt pynteteknikker.

Summary
Published On
Cook Time

35 reaktioner

  1. Hej,
    Kan jeg bruge hindbær i stedet for solbær?
    Og ved du om jeg allerede kan lave kagen fredag hvis jeg skal bruge den søndag?

    På forhånd tak, Vh Line

  2. Hej Annemette.
    Syntes din dåbskage lyder rigtig lækker, og vil gerne høre om den kan fryses, og hvad du mener om at overtrække med et lag marcipan eller fondant.
    Med venlig hilsen Annie Søberg

  3. Hej Annemette
    Jeg vil gerne bage bunden gluten fri, da en af mine gæster ikke tåler gluten. Jeg har dog ikke den store erfaring med det, og vil derfor hører om melet kan udskiftes med sammen mængde fint hakket mandler?

  4. Tak for opskriften. Jeg har lige afprøvet opskriften inden min søns barnedåb. Det er en rigtig lækker kage. Synes dog bunden bliver noget hård og bastant. Er det mon fordi kagen lige skal stå til i morgen eller gør jeg noget forkert? ????

    1. Ja altså, det er jo en crunchy bund. Sådan lidt cookie agtig. Men den bliver noget mere blød i det efter en tur på køl, når kagen er samlet. God fornøjelse. Knus

  5. Hej Annemette.
    Hvor høj er denne kage?
    Hvis man nu ønsker den 10-12 cm høj, kan man så bare fordoble mousserne? Eller er der noget der ikke vil harmonerer? Knus Simone

    1. Ja, den skal ikke fordobles i højden, det er den slet ikke egnet til. Den er ca 6 cm høj. Der er heller ikke nok “bund” i så fald.

      1. Kunne man evt. lave en alm. tyk vaniljebund og ligge i midten og så mousser x2? Eller har du en anden lagkage du kan henvise til, når man ønsker den så høj (10-12 cm)? ☺️

  6. Hej Annemette
    Jeg vil forsøge at lave denne lækre kage til min søns barnedåb. Kan det lade sig gøre at lave bundene inden og fryse dem ned? Hvis ja, hvordan skal jeg så gribe det an med optøningen?

    1. Jeg synes bare, du skal lave kagen et par dage i forvejen. Jeg synes ikke den bund fungerer så godt, hvis den først har været dybfrossen. Det er som om, at den gerne væsker lidt i så fald.
      Knus

  7. Hej Annemette
    Jeg står og vil lave denne kage i den kommende weekend. Før i tiden har jeg ikke haft god oplevelse med nøddebunde. Mine bliver altid bløde, seje og klistrede. Jeg ved ikke hvad jeg gør forkert. Har du nogle super-tips til den perfekte nøddebund? 🙂

    1. Nej, altså hvis du kommer mel i nøddebunde bliver det jo som regel ikke klistrede. Så måske en opskrift hvor der er lidt emre “dej” og ikke kun marengsmasse til at binde bundene sammen.

  8. Kære Annemette,
    Tak for at dele ude af din skønne opskrifter! Jeg har altid store problemer med at få kageplasten på plads, uden at den bukker ind mod kagen (især et problem, når jeg ønsker at have 1-2 cm afstand mellem kage og plast). På dine billeder ser din kageplast ud til at “holde formen”- har du gode fif, eller har du fundet frem til, hvor man køber den perfekte plast? På forhånd tak for din hjælp. Mvh Nina

      1. Tak for dit svar! :)Jeg er dog ikke helt sikker på, at jeg forstår hvordan. Vil det sige, at hvis du IKKE vil have afstand mellem kage og form, vil du først spænde formen omkring kagen, og dernæst presse plasten ned imellem kage og form? Hvis du derimod VIL lave mellemrum mellem bund og form (eks. til 1,5 cm mousse) vil du først først lægge kagebund på plads, dernæst spænde formen og til sidst snige plasten ned langs formen (her er mit problem dog, at den altid danser rundt og smækker sig op mod kagebunde, så den ender med at blive snasket). Det ville være en stor hjælp, hvis du har tid til at beskrive din metode – men absolut fuldt forståeligt hvis ikke! På forhånd tak. Mvh Nina

        1. Ja, det er faktisk det jeg mener. Så du har forstået det rigtigt. Hvis du vil lave det der mellemrum du beskriver, så er du først nødt til at klistre kageplasten sammen med lidt tape på ydersiden. så danser den ikke rundt i formen. Knus

  9. Hej Annemette.
    Kan man evt lægge en tynd brownie bund (eller anden) i mellem solbærcremen og citronmoussen eller vil det “ødelægge” kagen?
    Med venlig hilsen Natascha

  10. Hej Annemette.
    Den lyder rigtig god – og ser virkelig fin ud. 🙂
    Hvordan får du sukker kuglerne til at sidde fast? Jeg har en forestilling om at de hurtigt triller af kagen…
    Jeg tænker at lave den for min venindes søns barnedåb – så jeg skal også transporter den et par timer i bil.
    På forhånd tak.
    Pernille

  11. Hej Annemette
    Jeg har netop forsøgt mig med denne opskrift. Den var nem at gå til – tak for en udførlig opskrift 👍
    Jeg synes dog at yougurtmoussen smager meget af fløde. Er det min vaniljestang der har været for lille til at overdøve fløden eller skal fløden bare være gennemtrængende?
    Vh. Nadja

    1. Hahah, nu er jeg vild med smagen af fløde, så det kan da godt være den overdøver lidt! Men giv den lidt mere vanilje eller citrusskal næste gang 😉

  12. Hej Annemette
    Super lækker kage!
    Jeg vil bruge kagen til min søns barnedåb og tænkte om man kunne tilsætte noget blå frugtfarve til yoghurt moussen. Jeg ville blande frugtfarven med den piskede fløde også derefter i yoghurt massen.
    Kan man det? Eller hvad synes du? Ville gerne have en lyseblå kage
    Mvh. Julie

  13. Hej Annemette
    Jeg planlægger at lave din flotte dåbskage til min søns dåb på søndag, og har lige et spørgsmål.
    Hvordan får du den færdige kage flyttet fra springformen og over på et serveringsfad uden at kagen revner/går i stykker? Bruger du bestemte redskaber eller metoder? Og tænker du kagen kan pyntes med små sukkerprints med billeder, hvis de lægges på kort før servering, eller er kagen for våd? (Påtænker at lave et familitræ)
    Mvh.
    Susanne

  14. Hej.
    Super flot kage. Jeg prøver at lave den men min citronmousse bliver helt flydende. Vil den stivne hvis jeg hælder den over solbæren og stiller den på køl? 🙏🏽

  15. Hej Annemette
    Hvad er din erfaring i fht at pynte kager dagen før de skal spises – jeg tænker især på det med at fondantpynt tit godt kan smelte på køl, hvis det lægges direkte ovenpå en mousse. Jeg vil gerne lave den ovenstående kage inkl pynt, men jeg bliver nødt til at lave den dagen før, da den skal med allerede kl. 6 om morgenen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN