Forretningskvinde: “Lav aldrig business med en veninde!”

Jeg hørte en gang ordene: “Lav aldrig business med en veninde!” fra en anden forretningskvinde, – sådan lød det faktisk fra flere sider, da Ditte og jeg valgte at indgå et samarbejde – som idag er blevet til det vi kalder Kagemagi. Men jeg må bare konstatere, at jeg ikke er enig. Det kræver dog mange forskellige ting, hvis venskabet skal bestå og begge parter skal få noget ud af samarbejdet.

Men okay, Kagemagi er også en slags “Partnerskab light”, fordi vi ikke har et fælles CVR nummer. Vi har ikke en fælles bankkonto. Vi har hver vores virksomhed og hvert vores indtægt. Men det ændrer ikke på, at vi tjener penge sammen – ind i mellem – og at vi er afhængige af hinandens indsats på flere punkter. Så der skal bare være good vibes og helt rene linier, for at det kan fungere.

Så hvad skal der til for at indgå et vellykket og godt (!) forretningssamarbejde med en veninde? – eller et familiemedlem for den sags skyld?

Jeg har ikke det endegyldige svar, men jeg har erfaringer med det – både hvor det er gået godt, og hvor det ikke gik. Så jeg vil prøve at give jer nogle gode tips til at få det til at lykkes.

Læs også om 10 fordele ved at være selvstændig

Forretningskvinde ledreborg

Hvad skal der så til, for at gøre god business…med din veninde?

  1. Venskab eller business?

    Jeg tror, at man som udgangspunkt skal beslutte i fællesskab, hvad der i sidste ende er vigtigst for den relation man har – er det venskabet eller samarbejdet? I Kagemagis tilfælde er det venskabet. Helt sikkert – uden tøven. For det er ganske enkelt ikke et samarbejde, hvis vi ikke er venner. Sådan er vi begge to skruet sammen, – at ingen af os ville kunne samarbejde over længere tid med nogen, som vi ikke bryder os om. Men hvad betyder det så i praksis? Jo det betyder, at når vi er uenige om noget eller ser på hinanden “udefra” og ikke synes om den andens valg – så går vi til hinanden med respekt og forklarer hvad vi føler. Og modpartens ansvar er så at lytte. Ikke nødvendigvis at “rette ind”, men at høre og tage i mod, så vi bedre forstår hinandens tanker og strategier for det gode samarbejde.

  2. Ærlighed!

    Det leder mig videre til, at man simpelthen skal praktisere ærlighed. Det betyder ikke, at man skal sige ALT til hinanden – de færreste går jo på arbejde og tager personlige forhold med sig i tasken. Det kan være meget rart at lade det ligge derhjemme. Men utilfredshed skal tales igennem og har man en dårlig dag, så skal det siges.

  3. Privatliv og forretninger…

    Der skal på en eller anden måde etableres nogle skrevne eller uskrevne regler for, hvormeget privatlivet må fylde i forretningsøjemed. Går man og bærer på noget, eller er man sur på en anden veninde…etc…så går der lynhurtigt “hønsegård” i den, hvor man knævrer løs og brokker sig eller sladrer om gud ved havd – og så får man sgu ik arbejdet særlig meget. Tro mig, det har vi også prøvet, ofte endda…hahaha. Men det er jo også skønt – det er da en fordel at man er sammen med én man holder af, hvor man lige kan få vendt verdenssituationen. Men man skal bare være god til at skille det ad, når det gælder. Sådan lidt: “Nu arbejder vi. Sæt i gang!”

  4. Forretningskvinde og veninde…

    Jeg vil i øvrigt mene, at man skal huske, at lave noget sammen, der intet har med forretningsmæssige formål at gøre – jævnligt! Husk at du både er forretningskvinde & veninde. Sidstnævnte skal frem i lyset ind i mellem. Som f.eks. da Ditte og jeg tog os en gang sladder i kurbad i forgårs. Men det skal der være tid til, og det plejer nemlig relationen. Der skal være tid og sted for forretninger samt tid og sted for venskab. Jeg læste engang, at Christian Stadil & konen Alice Brunsø har en sofa, og i den sofa må der ikke snakkes business. Dét synes jeg er en fremragende idé. Man bør have steder i ens hjem, eller dage i ens venskab som er en slags “helle”. (Bonusinfo: Alice er i øvrigt en pisse-sej forretningskvinde, der også har designet et smykke for JFAGC17)

  5. Økonomiske rammer

    Det sekund, at der er penge mellem to parter, så skal der være helt rene økonomiske linier. Ditte og jeg stoler fuldstændigt blindt på, at vi ikke snyder hinanden, men vi sikrer os også at kommunikere alle transaktioner af fælles interesse frem og tilbage på mail – og hver måned gør vi regnskabet op og får afregnet for udstående mellem hinanden. Det er virkelig vigtigt, at man er åben og ærlig omkring økonomi. I vores tilfælde, hvor vi har hver vores virksomhed, så kender vi jo ikke tallet for indestående på hver vores bankkonto. Det er jo privat. Og det er hver vores virksomhed, der kaster penge ind i Kagemagi projektet, så vi afstemmer heletiden forventninger, muligheder og bundlinier. Sådan skal det bare være, så der ingen misforståelser opstår. Det dur ikke, at den ene part sidder og er klar til at lave store investeringer mens den anden part halser efter pga private eller andre omstændigheder. Så må investeringerne vente, og derfor kan det faktisk være en fordel at være veninder og forretningskvinder sammen, for der er rum for åbenhed og personlige argumenter.

  6. Fælles forretningsidé

    Man skal finde enighed om forretningsidéen. Simpelthen. Men at drive virksomhed i dag er jo ikke statisk hvor mulighederne er de samme dag for dag. Nej, hver dag kan potentielt vende op og ned på det hele, og nye muligheder kan byde sig. Så man skal huske at snakke konceptet og idéen igennem jævnligt. Vi holder som regel sådan en årlig frokost, hvor vi laver strategi og planer, så vi ved, hvad vi vil – sammen. Og i den sammenhæng snakker vi faktisk også igennem, hvad vi vil og tænker hver for sig om hver vores brand. Det er ret vigtigt, at Ditte og jeg “bruger” hinanden på den rette måde. Vi har hver vores styrker og hver vores interesser, og de skal udnyttes rigtigt. Hvad der er vores styrker og svagheder, det vil jeg ikke uddybe for jer – det vigtigste er, at vi selv kender dem – og former vores idéer derefter. 😉

  7. Brok ud

    Hvis du er mega træt af dine veninde, som nu også er din samarbejdspartner – så er det måske en meget god idé lige at spy din galde ud over en anden person, som måske lægge øre til og fortælle dig om du bare er snerpet. Få brokket af, eller brokket ud…hvad man nu kalder det – og så tag snakken, hvis sagen stadig går dig på. Naturligvis får man jo nok af hinanden indimellem, når man bruger SÅ meget tid sammen. Jeg har dog – hånden på hjertet – aldrig fået for meget af Ditte. Men jeg tror da nok, at vi begge to lige har trukket vejret dybt ind i mellem. Det skal der også være plads til. Mon ikke at Ditte har brokket sig lidt over mig derhjemme til Marck, som sikkert har beroliget hende? Jeg har da gjort det, ved jeg – snakket mine frustrationer igennem med Micky, og så er den skid ligesom ude af verden. Som regel handler det bare om træthed og arbejdspres fra begges sider. Sådan er det jo på en arbejdsplads. Forskellen er jo bare, at vi ikke har en fælles chef, som vi kan gå til og snakke det ud med. Vi må bruge hinanden og vælge ud – og derved bruge krudtet på berettigede konflikter (som der stort set ikke har været nogen af…just saying! Det er vi nemlig ret stolte af!)

  8. Evalueringer

    Man skal huske at evaluere i fællesskab. Der sker jo mange ting, når man kaster en bold i luften, og man ved aldrig helt om den kommer ned igen, om den overhovedet bliver grebet, hvem der griber den eller hvordan bolden ser ud, når den lander i hænderne. Forstår I? Idéerne er mange i vores lille kagemagiske verden, og derfor evaluerer vi ofte på, om vi synes vi har fået indfriet vores forventninger. Vi snakker sammen, når vi har holdt møder eller været på messer, og finder ud af hvad vi hver især synes om oplevelsen. På den måde mærker man også lige efter i maven, om det hele føles rigtigt. Mavefornemmelse er en vigtig ting. Den skal der lyttes til.

Der er naturligvis mange flere punkter…mange mange flere… Men dem tænker jeg at I kan være med til at skrive på listen, hvis I har mod på det. Om man er forretningskvinde eller ej – så bare kom med jeres tanker. I er i hvert fald velkomne til at tilføje i kommentarfeltet herunder – så får vi alle glæde af det!

Forretningskvinder

 

GemGem

2 reaktioner

  1. Dejligt indlæg og så skønt at se det fungerer for dig/jer . For mig er det alle dage gået galt. Og jeg har virkelig brændt nallerne nogle gange.

  2. Hej Annemette
    Jeg har længe fulgt med på din blog, bager ikke selv de lækre flotte kager, men nyder at se med.
    Synes I var så gode sammen du og Ditte 😀 Jeg ærger mig tit over ar jeg ikke har set jer sammen længe. Efter din polterabend og dit bryllup, kunne jeg se Ditte ikke deltog, og blev bekræftiget i at I ikke længere har et venskab.. Hvad er gået galt? ☹️🙁😕 Ikke at jeg tror du vil udlevere hende eller noget, men det virker bare så diginitivt slut fra din side. Tænker på nogle af dine udtagelser vedr. kagemagi..
    Er det bare gået helt i hårknuder?

    Mange hilsner
    Janni

    P.s tillykke med Jeres bryllup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN