“No go” når du bager!

(billedet er fra Børnenes Bageri – og taget af Skovdal Nordic)

Når man bager, så er der altså bare nogle små ting, som man gerne må være opmærksom på. Jeg har forsøgt at samle en række af de problemer jeg ofte hører, at folk støder på, om som de gerne vil vide, hvordan de skal håndtere. Hermed en lille guide til No-Go, når du bager!

Lad være med at gå i gang, før du har læst opskriften.
Det lyder måske simpelt, men faktisk så SKAL man altså læse opskriften – og her mener jeg hele opskriften – igennem inden man kaster sig ud i bagningen. Så undgår man de værste overraskelser.

Læg angsten på hylden
Det dur ikke at gå i køkkenet med frygt for resultatet fra start. Tro nu på dig selv og regn med, at det hele nok skal gå. Du må jo tage ved lære af de fejl, du evt. laver, og så er det bare videre med bagningen. Nyd det!

Pas på med temperaturerne
Kold og varm er ikke så glade for hinanden når man bager. Som hovenregel kan du regne med, at dine kager bliver bedre hvis ingredienserne er nogenlude samme temperatur. Derfor tag dit smør og æg ud af køleskabet i god tid og anvend ikke iskold mælk og dén slags.

Rør ikke for længe og for meget i dejen
Man kan komme til at aktivere glutenet i melet, hvis man ælter/rører en dej for længe. Det er jo fint, hvis der er tale om boller, men det dur ikke hvis man laver en sandkage. Kager, hvor du ønsker en lækker porøs krumme, må du ikke røre for kraftigt.

Anvend ikke gammelt mel
Når du handler mel, så tjek altid produktionsdatoen. Jeg bruger helst kun mel, der er maks tre måneder gammelt. Særligt hvis du er en rigtig brød-nørd, så bliver du glad for friskt mel. Men på alle måder gavner det dit bagværk at melet er friskt.

Vær nøjagtig, når du måler af
Hvis der i opskriften lægges meget vægt på præcise mål, så tag det alvorligt og mål nøje efter. Men hvis der står f.eks. 1 spsk mel (og ikke x-antal gram), så er det fint nok bare at anvende en spiseske, der er sådan lidt plus-minus i størrelsen, – så går det nok!

Hold ovnen lukket
Dit bagværk bryder sig ikke om temperatursvingninger når det er ved at blive bagt. Hold ovndøren lukket og åben den først til allersidst når din kager eller dit brød er ved at være klar.

Hold dit køkken rent
Ja, det lyder kedeligt. Men når man, som jeg, arbejder med bagværk og er rigtig meget i sit køkken, så ved man hvor vigtigt det er med et rent køkken. Sørg for at have rene hænder og rene redskaber. Bakterier (af den forkerte slags) er absolut et NO-GO i dit køkken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN