Smerter jeg døjer med

10 tips til succesfuld flyvetur med baby

skaermbillede-2016-12-02-kl-22-26-42Skrig. Gråd. Frustration. Angst. Trøsten. Puslen. Vrede. Sved. Mere trøsten. Mere skrig. Mere frustration – indtil du bestemt holder baby ind til kroppen i et fast (dog kærligt) greb mens du intenst forsøger at synge vuggeviser i babys øre, med et indtrængende ønske om at baby snart giver efter. Alt det her med hundredevis af tilskuere, der nu er blevet tvangsindlagt til at se dine pædagogiske evner som mor udfolde sig under det vildeste pres, ombord på et fly.

“Hvor lang tid tror du der går, før din baby falder til ro?”, siger manden to stolerækker bagved i et bestemt, dog venligt tonefald. Du er slet ikke i tvivl om, at han i virkeligheden mener: “Så få dog den møgunge til at holde kæft! NU!”

Har du prøvet det? Eller har du været tilskuer?

Det er virkelig ikke sjovt at tage med babyer med på flyvetur, hvis det ikke lykkes let og gnidningsfrit. Det kan (læs KAN) være rigtigt svært, og kan være årsag til en rigtig dårlig start på ferien.

Så lad mig, som erfaren mor til 3 unger – og en hel del succesfulde flyveture med babyer i baggagen – give dig mine 10 bedste tips til at få en god flyvetur med din baby. Og hvis du ligger inde med nogle andre helt uundværlige erfaringer og tips, som du har lyst til at dele ud af – så brug kommentarfeltet nederst på siden, så vi alle kan få glæde og gavn af din viden.

Det handler nemlig om at gøre det nemt for dig selv – for hvis du som forælder er rolig og ikke stresset, så kan du klare langt de fleste udfordringer med en lille baby på slæb – og din baby vil kunne mærke, at du er fattet i situationen – og dét smitter af på babys humør.

En flyrejse med en baby handler ikke om at være fornuftig og leve op til alle mulige moralske standarder – nej, det er rettere et spørgsmål om at træffe valg, der sikrer en succesfuld rejse. Og ro og overskud er lig med succes. Så pak din indre spelt-mama langt væk, og bare “make it work”.

 1. Forbered dig godt: Hvis I skal tidligt op for at komme i lufthavnen, så sørg for, at alt er gjort klar aftenen forinden. Så din baby kan sove så lang tid som muligt – og ikke skal kastes rundt mellem puslebord og barnestol mere end højst nødvendigt. Du kan f.eks. lægge dit barn til at sove i det sæt tøj, som han/hun skal have på dagen efter. Det kan jo bare være et par bløde bukser og en body – så slipper du får at skulle skifte tøj etc. Og vent med at skifte bleen, hvis du kan, så dit barn får lov at sove så længe som muligt, inden I rigtig er på farten.
 2. Pak nem mad til din baby: Færdigmad til babyer er opfundet af en årsag. Og på flyrejsen er det måske ikke det rette tidspunkt at udøve dine mesterskabelige kulinariske udfoldelser indenfor hjemmelavet babymad – måske du burde overveje at gøre det nemt for dig selv ved at pakke et par færdige grød- eller frugtmos klemposer til din baby. Bare husk at de ikke må være større end 100 ml – så får du dem ikke med igennem sikkerhedstjek. Så husker du lige, som den tjekkede mor du er, at tage en enkelt lille ske med i tasken – og så er den i vinkel.
 3. Hav et par flasker klar: Hvis dit barn drikker mælk/vand fra flaske, – så forbered et par flasker hjemmefra. Du får jo ikke lov at tage fyldte mælkeflasker med igennem security, men du kan afmåle MME og komme det i flaskerne, så det eneste du skal er at fylde vand på – og der er så mange cafeer i lufthavnen, at det ikke et er problem at få lidt kogende vand fyldt i. Så selvom dit barn måske normalt drikker af kop, så drop det på flyrejsen. Server drikkevarer på flaske, det letter arbejdsgangene lidt for dig selv.
 4. Undgå propper i ørene: Hvis dit barn ammer eller tager flaske, kan du med stor fordel amme under takeoff og landing. Det hjælper på at forebygge propper i ørene. Selvom din baby er spændt fast i den dér sele, der sættes fast i din egen bæltesele, så kan du nemt lige vende babyen ind mod brystet. Alternativt kan du give en flaske.
 5. Undgå lortebleer og tyndskid ombord på flyet: Et gammelt trick, for at samle maven lidt, er at spise bananer. Og undgå sveskemos! (!!!) Tænk lige over hvad du serverer for din baby et halvt døgns tid inden afrejse – og under rejsen. Jeg har gode erfaringer med at give bananmos, da det efter sigende skulle samle maven lidt.
 6. Skab frie hænder for dig selv: Hav evt. en bæresele med, som du nemt kan have med ind i lufthavnen og ombord på flyet. Det skaber frie hænder for dig selv, og hjælper virkelig til at mindske mængden af stress, når du derfor har to hænder til rådighed. Jeg har prøvet at stå i lufthavnen uden en barnevogn, for den var allerede tjekket ind, og derfor en “hjemløs” baby på armen, fordi vi ikke kunne finde de der klapvogne, der ellers er til rådighed i lufthavnen.
 7. Sørg for underholdningen: Hvis din baby er totalt vild med at se “Baby Einstein” eller lign., så sørg for at have det liggende på din tlf/iPad, så du kan tænde for underholdningen, selvom dit device er slået på flight mode. Tag også gerne lidt forskelligt legetøj med, og præsentér f.eks. kun et enkelt stykke legetøj ad gangen for din baby – så der hele tiden er noget nyt og spændende at hive op ad tasken undervejs.
 8. Overvej længden på flyrejsen: Hvis det er første gang din baby skal ud og flyve, så tænk lidt over længden på rejsen og mængden af flyskift undervejs. Det er måske en god idé, at første rejse ikke går til Australien – med flere skift og maaaange timer ombord på flyet. Men, hvis det nu er sådan, at du skal flyve langt med baby – så læs lige næste punkt grundigt.
 9. Hav god tid: Lad være med at booke connecting flights lige i “røven” på hinanden. Sørg for at have god tid, så der altid er plads i tidsplanen til et bleskift, en ammepause eller noget helt tredje. Man véd aldrig med børn, så lad være at skabe unødigt stress.
 10. Medbring en hjælper: Bare et godt fif – sørg for at du ikke rejser alene med din baby. Det er helt klart sjovest at have en hjælpende hånd, hvis det kan lade sig gøre.
 11. Forsinket fly erstatning: Hermed et godt råd, hvis du ønsker din rejse skal dækkes, hvis der opstår forsinkelser eller aflysninger. AirHelp kan hjælpe dig gennem disse problemer.

Og husk nu, at din rejse starter allerede det sekund, du træder ud af døren derhjemme. Hele rejsen skal være en god oplevelse – så tag de små oplevelser, der dukker op undervejs med et smil (såsom gylp ned ad skjorten og mangel på vådservietter i samme moment). De små “kriser” ender alligevel altid med at blive de historier, vi griner af et par år senere… 😉

skaermbillede-2016-12-02-kl-22-27-09 skaermbillede-2016-12-02-kl-22-26-57 skaermbillede-2016-12-02-kl-22-27-34 skaermbillede-2016-12-02-kl-22-27-22 skaermbillede-2016-12-02-kl-22-26-49

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smerter jeg døjer med