Den store bagedyst må ikke blive barometer for hyggen...

Syrlig chokoladetærte med havtorn og marengs

Processed with Snapseed.Jeg er fuldstændigt solgt til smagen af havtorn. Og allerhelst i sødt selskab af marengs, – og som her, med chokolade. YUMMY! Et lille tip, – når du høster havtorn, så klip hele grene af, kom dem i fryseren, og derefter kan du nemt ryste de frosne havtorn af grenene. Eller – du kan købe frosne havtorn – jeg finder mine i Coops butikker. Jeg håber I synes om kagen 😉

Syrlig chokoladetærte med havtorn og marengs

6 pers
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 50 min.
bagetid: 15 min.

Mørdejsbund
80 g blødt smør
170 g hvedemel
50 g flormelis
2 spsk kakaopulver
1 æg (str. S)

Havtorncreme
200 g frossen havtorn
1/2 dl vand
100 g lyst rørsukker
1 citron – saften
15 g majsstivelse + 2 spsk vand
2 æg, str M
2 æggeblommer
40 g smør

Marengs
100 g æggehvide
200 g flormelis
et nip salt
1 spsk flormelis, til drys

Mørdejsbund: Bland det bløde smør med hvedemel, flormelis og kakao mellem fingrene til det ligner brødkrummer. Saml dejen med ægget. Stop med at ælte dejen så snart den er ensartet. Dæk dejen til med husholdningsfilm, tryk den lidt flad og læg den på køl i en halv time.

Ælt dejen kort igennem og rul den tyndt ud på et meldrysset bord. Sørg for hele tiden at flytte lidt på tærtedejen under udrulningen for at undgå, at den sætter sig fast på bordet. Rul dejen ud til en tykkelse på ca 3 mm. Kom tærtedejen i en tærteform med løs bund (diameter ca. 20 cm) og tryk den godt fast langs kanten. Fjern den overskydende dej ved at rulle en kagerulle hen over tærteformens kant. Kom et lille stykke bagepapir i formen oven på mørdejen og fyld det med bønner. Blindbag bunden med bagepapir og bønner ved 180 grader varmluft i ca. 10 min., til kanten er fast. Fjern dernæst bønnerne og bagepapiret og bag bunden færdig i ca. 10 min. mere.

Havtorncreme: Start med at koge havtorn, vand, sukker og citronsaft op i 5 min. Blend massen ganske kort med en stavblender for at udskille kernerne. Sigt lagen fra – du skal anvende 2 dl havtornlage. Kassér frugtkød og kerner. Kom de 2 dl lage tilbage i gryden og lun det op ved middel varme. Opløs maizena i vandet og rør det i lagen. Pisk æg og æggeblommer sammen og tilsæt det i en tynd stråle under konstant piskning mens cremen varmes op og langsomt tykner. Når cremen har kogt igennem i et par minutter tages gryden af varmen. Tilsæt smørret i små bidder og rør godt rundt. Fordel cremen i tærtebunden og glat overfladen.

Marengs: Pisk æggehviderne let og tilsæt flormelisen lidt efter lidt. Pisk til en sej marengs og slut med at tilsætte saltet. Kom marengsmassen i en sprøjtepose med stjernetylle og afsæt toppe ovenpå kagen. Drys til slut med lidt sigtet flormelis. Kom kagen i ovnen ved 200 grader og bag den til marengstoppene tager farve. Det tager ca 5-10 min. Hold godt øje!

Server evt kagen lun.

Processed with Snapseed.

11 kommentarer

 • Una

  Kan denne kage laves dagen før eller skal den laves på dagen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   marengsen skal på lige inden, men resten kan sagtens laves.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej 🙂
  Hvilken temperatur skal havtorncremen være, før jeg afsætter marengstoppene ovenpå?
  Kan jeg godt brænde marengtoppene med en brulée-brænder fremfor at sætte kagen i ovnen til sidst?
  Kh. Sofie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Du kan godt bruge en creme brulee brænder men det giver ikke helt samme resultat. Cremen skal bare ikke være brandvarm.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Bliver simpelthen nødt til at spørge dumt – hvad er det lige for bønner du putter oven på bagepapiret når bunden skal bages??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke

   Det er jeg også meget nysgerrig for at vide….og hvad kan bruges som alternativ hvis man ikke lige skal springe ud og investere…?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Det er bare almindelige tørrede hvide bønner – du kan også anvende linser eller kikærter:) Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej igen ? jeg har nu bestilt bogen over saxo.dk som havde 25% på den og kun 20 kr i porto, så kan det vist ikke gøres billigere ? men ellers tak for hjælpen, jeg undrede mig mest over en så stor bog-kæde ikke havde din/jeres bog…. Var den bare udsolgt?
  Venligst Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Fantastisk! TAK! Vi er Så glade for støtten! Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej Annemette. Jeg er tro følger på din blog, synes du laver nogle appetitvækkende kager, der næsten smager bedre end de ser ud, selvom det næsten er umuligt ??
  Jeg har ønsket mig jeres bog kagemagi i fødselsdagsgave, men fik den ikke da 2 forskellige gæster siger den ikke kan fåes i butikken???…. (her er tale om bog&ide i Viborg) så lyder mit spørgsmål, hvordan kan det være den ikke sælges der?…
  Venligst Trine ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Nu har jeg taget kontakt til Viborg og Bog& Ide. Hvis du er interesseret i at købe vores bog, så send en mail til ditte.annemette@gmail.com – så kan vi sende en til dig:)

   Kh
   AM

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den store bagedyst må ikke blive barometer for hyggen...