Jeg anbefaler ny dating-app

Othellolagkage med friske hindbær

img_0208img_0205

Når der skal holdes fødselsdag i min familie – og særligt for min far (kage-kenderen over dem alle!) – så skal der være lagkage, og gerne sådan en rigtig traditionel én af slagsen, med rigelige mængder flødeskum og marcipan. Der skal naturligvis også være lys på kagen, og den skal være lavet af undertegnede – og sådan har det været i snart 25 år, og sådan vil det nok altid være!

Her får I opskriften på min fortolkning af en lækker Othellolagkage – med et skønt twist af friske hindbær, som bare gør kagen endnu mere lækker! Og VIGTIGT – denne kage er lavet HELT UDEN HUSBLAS (er det ikke fedt for alle jer husblas-angste kagebagere?)

Velbekomme…

Othellolagkage med friske hindbær

12 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 3 timer
bagetid: 15 + 10 min
køleskabstid: 3 timer

Vaniljecreme
1 polynesisk vaniljestang
40 g hvidt sukker
40 g maizena majsstivelse
4 dl sødmælk
4 æggeblommer (80 g)
et nip fint bordsalt

Makronbund
160 g ren rå marcipan
80 g flormelis
70 g æggehvide

Lagkagebunde med vanilje (2 stk)
1 polynesisk vaniljestang
80 g lyst rørsukker
6 æg, str M
90 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Hindbærmarmelade
1 polynesisk vaniljestang
10 g lyst rørsukker
250 g friske hindbær
1 økologisk citron, saft og fintrevet skal

Chokoladeganache
100 g god mørk chokolade
75 g piskefløde

Marcipanomslag
200 g marcipan
130 g flormelis
20 g glukosesirup

I øvrigt
3 dl piskefløde (til vaniljecremen ved opbygning af kagen)
3 dl piskefløde til opsmøring og dekoration
250 g friske hindbær
lys til lagkagen

Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Rør vaniljesukker, resten af sukkeret og majsstivelsen sammen. Tilsæt 1 dl af sødmælken samt æggeblommerne og rør det helt jævnt. Kom de 3 dl sødmælk og den tomme vaniljestang ned i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner, imens du konstant pisker. Lad cremen koge igennem ved medium varme under piskning i et par minutter. Tilsæt et nip fint salt. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op, kassér den og hæld cremen over på en ren tallerken. Dæk cremen til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen, så du undgår kondens. Lad cremen svale mindst 1 time i køleskab til den er helt kold.

Makronbund: Ælt marcipanen blød sammen med flormelissen. Tilsæt lidt efter lidt æggehviden, så du sikrer dig, at der ikke kommer klumper i makronmassen. et er noget fedtet, snasket stads, – men sådan skal det være. Kom makrondejen i en sprøjtepose, klip et lille hul på størrelse med hullet i en tokrone og tegn en tæt spiral af makrondej på et stykke bagepapir. Bunden skal være 25 cm i diameter. (Tegn evt en cirkel på bagsiden af bagepapiret til hjælp). Bag bunden ved 180 grader i ca 12-15 min til den er gylden. Den må gerne blive lysebrun – ikke for bleg. Køl makronbunden af.

Lagkagebunde med vanilje: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Del æggene i æggeblommer og -hvider. Pisk vaniljesukker, resten af sukkeret og æggeblommerne længe til det er hvidt og luftigt. Bland hvedemel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det nænsomt sammen. Pisk æggehviderne stive i en helt ren skål med et helt rent piskeris. Fold de stiftpiskede hvider i dejen ad tre omgange. Fordel dejen som to lagkagebunde på to stykker bagepapir inden for cirkler, med 25 cm i diameter. Bag bundene ved 180 grader varmluft i ca. 10 min. til de er let gyldne. Lad bundene køle helt af inden anvendelse.

Hindbærmarmelade: Kog hindbær, vaniljekorn og -stang, citronsaft og -skal samt sukker op. Lad det småkoge i ca 10 min til en tyk marmelade. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op og kassér den. Lad marmeladen køle af.

Samling: Rengør en springform og læg et stykke kageplast ned langs siden. Placer makronbunden nederst i formen og smør halvdelen af marmeladen ud over bunden. Pisk efterfølgende den kolde vaniljecreme lind med en elpisker. Pisk de 3 dl fløde til en fast flødeskum og vend den sammen med cremen ad tre omgange til du har en jævn konditorcreme. Fordel halvdelen af konditorcremen ud over bunden og læg den ene vaniljebund på. Smør den sidste halvdel af marmeladen ud over bunden. Fordel resten af konditorcremen herpå og læg den sidste bund på som låg. Tryk kagen let sammen og sæt den på køl i 3 timer. – eller endnu bedre, natten over.

Chokoladeganache: Hak chokoladen groft og kom den i en lille dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen. Lad det stå i 2 min. Rør med en dejskraber i små cirkulære bevægelser i bunden af skålen indtil ganachen samler sig som en elastisk masse. Fordel ganachen henover lagkagens top. Sæt igen kagen på køl.

3 timer senere….:

Befri kagen fra form og kageplast og placer den på et fad. Pisk 3 dl fløde til fast flødeskum og smør kagen side op i et jævnt lag. Resten af flødeskummet kommes på en sprøjtepose med stjernetylle.

Marcipanomslag: Ælt marcipan, flormelis og glukose sammen til en helt jævn overtræksmarcipan. Udrul marcipanen til et langt bånd og skær det til. Beklæd kagens side med omslaget.

Afsæt en rand af flødeskumtoppe langs kanten på kagens overflade, dekorer med hindbær og marcipanroser, der laves of overskydende marcipan.

Enjoy!

img_0206

img_0207

img_0204

img_0203

24 kommentarer

 • Rita

  Hej Annemette. Jeg har bagt denne lækre kage et par gange og nu vil jeg kaste mig ud over den igen. Jeg vil dog gerne høre om hele den støbte kage, uden pynt, er fryseegnet. Andre opskrifter på othello lagkager står som fryseegnet, men har lagt mærke til at det er de opskrifter hvor husblas indgår i cremen. Er det en forudsætning for at den er fryseegnet?
  Mvh Rita

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Jeg har selv frosset den slags uger ned flere gage, og det har ikke været et problem. Men jeg synes det blive lidt underligt hvis der ikke er flødeskum i kagecremen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Larsen

  Hej Annemette.
  Tusind tak for alle dine gode råd, de har hjulpet mig meget gennem tiden:-) Jeg har et lille spørgsmål, som jeg håber du kan svare på. Jeg er vild med din opskrift på othellolagkage og har tænkt mig at bruge opskriften til en bryllupskage i 3 etager. Jeg har styr på alt, undtaget chokoladeganachen, som jeg i dette tilfælde, vil bruge til opsmøring af hele kagen. Bundene er hhv 20, 15 og 10 cm Ø, samt 12 cm høje. Har du en idé om, hvor meget chokolade og fløde jeg skal bruge? På forhånd tak for svar.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Hej du.

   Jeg vil mene, at du ca skal bruge ganache af 800 g mørk chokolade. I 1:1 forhold med fløde. Så har du nok til at kunne smøre op i et rimelig tykt lag og ad flere omgange:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Neel

  Hej Annemette,
  Jeg vil gerne lave denne kage til min datters fødselsdag. For ikke at dø af stress på dagen ville jeg gerne have lavet den så færdig som muligt dagen inden – tror du også man kan smøre glasuren på toppen allerede dagen inden og lade det stå i køleskabet natten over?
  KH Neel

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Hej Annemette,
  Jeg skal forsøge at lave kagen i aften (skal først spises i morgen lørdag). Kan jeg godt klargøre marcipanbåndet i aften, så det er klar? Måske blot pakke det ind i plastikposer efterfølgende ? ☺️
  Glæder mig til at smage den, for hold op den ser lækker ud!
  God dag 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Voss

   Ja, teksnisk set kan du godt, men du skal ikke lægge marcipanen i køleskabet. Jeg synes den har tendens til at blive våd så.
   Bare sørg for at marcipanbåndet errullet op med lidt flormelis.
   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • karina

  Hej Annemette
  Skal lave kagen i dag til min søns fødselsdag i morgen :-)) MEN hvor meget er 75g piskefløde?
  Tak for svar.
  KH

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg har planer om at kaste mig ud i kagen til lørdag og tage den med til min fars fødselsdag.

  Hvis du skulle forberede så meget som muligt i forvejen (har fri fredag) – hvad ville du så gøre klar til lørdag eller ville du lave det hele lørdag, samle den og det hele og så lade den stå i koldt til lørdag?

  Mvh Line
  (God påske!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Fredag ville jeg bage bunde, lave creme og lægge kagen sammen. Lørdag ville jeg befri den, smøre den op, komme chokolade og hindbær på og beklæde med marcipanomslag. KNUS

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   TAAAAK! Jeg glæder mig til at bage og smage kagen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Kan bundene (også makronbund) fryses?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Ja, det kan du godt! Det svarer lidt til at fryse kransekage… Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej.
  Nær du ved makronmassenskriver man skal komme det i en sprøjteposen og lave en spiral som kagebund. Hvad mener du så?
  Skal man lave en rund kagebund?
  Undskyld det lidt dumme spørgsmål

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Så betyder det at du tegner en bund fra midten og ud – som en spiral/sneglehus… Så du ender med en stor jøvn kagebund. Er det bedre beskrevet?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Jeg brugte mange af Annemettes elementer fra hendes OTHELLOLAGKAGE MED FRISKE HINDBÆR. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   Hvordan gjorde du med de friske hindbær? Kan man bare putte dem oven på cremen?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina M

  Wow, den ser flot og lækker ud :o) Jeg har aldrig turde kaste mig ud i en Othello lagkage, men har svoret at prøve at lave denne næste gang den står på lagkage derhjemme :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie

  Hej Annemette. MUMS – den ser god ud;0) Hvor køber du dine polynesiske vaniljestænger? God dag, hilsen Jannie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Tillykke med din far 🙂
  Sikker på han blev glad for den smukke lagkage.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg anbefaler ny dating-app