Luther Lagkage, how-to

Jeg har længe ville udgive en video på min YouTube, som skulle være lidt mere kompliceret end bare crumble og brownies. Og efterspørgslen er også stor, må jeg sige, men men – jeg tror det er kommet bag på mig selv (og sikkert også nogle af jer) hvor stort et arbejde det rent faktisk er at producere de der videos til min YouTube kanal. Jeg vil jo gerne holde kvaliteten oppe og sørge for, at videoerne rent faktisk indeholder noget ordentlig stof.

Så det er endelig lykkedes mig at få en lagkage i kassen.

Det er min “Luther Lagkage”, som er udviklet for Roskilde stift.

Se HOW-TO Videoen her.

Om kagen kan jeg sige, at den smager himmelsk. Med blide toner af abrikos og honning og en dejlig fremtrædende smag af syrlige æbler og cremet ymerfromage er den bare en drøm. Jeg synes du skal skynde dig at prøve den af!

Luther Lagkage
(Lagkage med æble, ymer, honning og nødder)

12 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 2 timer 15 min
bagetid: ca. 30 min
køleskabstid: mindst 1 + 3 timer

Et godt tip: Du kan sagtnes lave nøddecrunch, honningkaramel og abrikosmarmeladen dagen i forvejen. Opbevar karamellen ved stuetemperatur. Gå derefter i gang med at lave æblebunden, den grove æblemos og til slut ymerfromagen.

Saltet nøddecrunch
70 g mandler
40 g hasselnødder
30 g hvidt sukker
30 g fast og mild blomsterhonning
1/2 tsk fint bordsalt

Honningkaramel
200 g hvidt sukker
100 g fast og mild blomsterhonning
165 g piskefløde

Abrikosmarmelade
150 g tørrede abrikoser
50 g hvidt sukker
0,5 dl vand
0,5 dl mørk rom

Æblebund
1 tsk vaniljesukker
260 g hvidt sukker
5 æg, str M/L
150 g smør
75 g fast og mild blomtserhonning
225 g hvedemel
1,5 tsk bagepulver
175 g fintrevet æble, uden skræl (ca. 2 æbler)

Grov æblemos
3 blade husblas
1,5 kg æbler (f.eks. Jonagored)
1/2 polynesisk vaniljestang
215 g hvidt sukker
1 citron, skal og saft

Ymerfromage
4 blade husblas
1/2 polynesisk vaniljestang
115 g hvidt sukker
55 g past. æggeblomme
3,5 dl ymer
1 citron, saften
2 dl piskefløde

Pynt
5 dl piskefløde
sæsonens spiselige blomster

Saltet nøddecrunch: Hak mandler og nødder mellemfint i en minihakker. Varm sukker, honning og salt op på en pande ved medium varme til det koger op til en gylden karamel. Tilsæt de hakkede nødder og rør det godt sammen over varmen. Det kan virke som om, at der er for lidt karamel i forhold til nødder, men bliv ved med at vende det rundt til alle nødderne er fedtet ind i karamellen. Bred nøddecrunchen ud på et stykke bagepapir og lad den køle helt af.

Honningkaramel: Kom sukker og honning op i en lille tykbundet gryde og varm det op ved medium varme. Lad det koge op til en gylden karamel og vær sikker på at alt sukkeret er opløst. Varm fløden op til kogepunktet i en anden gryde og tilsæt den varme fløde til karamellen ad tre omgange. Det vil bruse op hver gang du tilsætter lidt fløde – rør det godt sammen. Lad karamellen småsimre i yderligere 2-3 min. og kom dernæst karamellen over i en ren skål, dæk den til og sæt til afkøling ved sturetemperatur.

Abrikosmarmelade: Hak abrikoserne i små stykker og kom dem i en lille gryde sammen med de øvrige ingredienser. Kog det op og lad det småsimre i 5-10 min til væden er reduceret til det halve. Blend det med en stavblender til en tyk masse og køl det af.

Æblebund: Pisk vaniljesukker, sukker og æg længde til en hvid og luftig æggesnaps. Smelt smørret sammen med honning og køl det let af. Bland hvedemel og bagepulver og sigt det ned i æggesnapsen skiftevis med honningsmørret. Tilsæt fintrevet æble (uden skræl) og vend det hele forsigtigt sammen. Fordel dejen i en springform beklædt med bagepapir på bunden og med diameter på 28 cm. Bag bunden midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca 45 min. til den er flot gylden og giver efter ved let tryk. Køl bunden af i formen, skær den dernæst fri med en lille kniv langs kanten og fjern bagepapiret. Flæk æblebunden på midten i to lige tykke dele ved hjælp af en savtakket kniv.

Opbygning, step 1: Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs siden. Placer den ene bund i formen. Smør abrikosmarmeladen ud over bunden i et jævnt lag. Kom helt ud til kanten.

Grov æblemos: Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i mundrette stykker. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom æbler, kornene fra vaniljestangen, den tomme vaniljestang, sukker, citronsaft samt fintrevet citronskal op i en gryde. Lad det koge i ca 10-15 min ved medium varme og mos æblerne groft med et piskeris. Kassér vaniljestangen. Vrid husblassen for vand og rør den ud i den varme æblemos.

Opbygning, step 2: Fordel æblemosen ovenpå bunden med abrikosmarmelade i formen. Glat overfladen, drys med halvdelen af den salte nøddecrunch og sæt kagen på køl i en times tid til mosen er kølet af. Lav i mellemtiden ymerfromagen.

Ymerfromage: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Pisk korn fra vaniljestangen, sukker og æggeblommer længe til en luftig æggesnaps. Rør ymeren heri. Vrid husblassen for vand og smelt den over vandbad ved lav varme sammen med saften fra citronen. Rør den smeltede husblas i ymerblandningen i en tynd stråle. Pisk fløden til luftig flødeskum og vend det sammen med resten.

Opbygning, step 3: Fordel ymerfromagen i en jævnt lag ovenpå æblemos og nøddecrunch. Læg den anden kagebund på som låg. Tryk kagen let sammen og sæt den på køl i mindst 3 timer – eller endnu bedre; til næste dag.

Befri kagen fra form og kageplast og sæt den på et fint fad. Pisk fløden til fast og luftigt flødeskum, og dekorer kagen med flødeskummet. Hæld honningkaramellen ud over kagens top og drys med resten af nøddecrunchen. Dekorer evt. med sæsonens friske spiselige blomster.

FullSizeRender

10 reaktioner

  1. Hej Anne Mette. Tak for en super fin video. En enkelt bonusinfo omkring brugen af æbler 🙂 Martin Luther, ophavsmand til reformationen, skulle have sagt, at selvom verden går under i morgen, så vil jeg alligevel plante et æbletræ i dag! Det var et udtryk for et sundt og livsbekræftende livssyn 🙂 Ikke at lade sig kue af for mange dommedagsprofetier.
    Jeg håber mange vil bage din lækre lagkage og sende Luther en venlig tanke – og dig, for en skøn opskrift.
    Venlig hilsen Jette

  2. Hej Annemette.

    Jeg er nysgerrig på, hvilken model du har af din OBH Nordica røremaskine? Kan se der findes flere modeller 🙂

    Mvh Josephine

  3. Hey Anne Mette

    Jeg skal om en månedstid lave en lagkage til min kæreste.
    Jeg er forholdvis ny i bagehobbyen, men elsker at prøve noget nyt. Det nyeste køb er kageplast og jeg tænker på at anvende dette. En ligende lagkage, især oppytteningen, som du her har lavet, vil jeg gerne lave. Dog vil jeg gerne have pyntemarcipan på toppen.
    Har du et godt råd til mig inden jeg går i gang med både kageplasten og pytningen? Skal der marcipan på inden siderne betrækkes, enten med flødeskum eller frosting, og skal den opsmøres for at få marcipanen til at sidde fast?
    Hvor meget skal laves i forvejen?
    Jeg tænker den skal fyldes med enten chokoladefrosting og smørcreme, evt. chokolademousse – hvis man måske kan lave en kombination.

    Tak for en god blog, har søgt meget rundt på den på det sidste.

    Susanne

    1. Kære Susanne,

      Du bør smør overfladen op med et tyndt lag flødeskum inden du lægger marcipanen på. Og derefter sprøjter du flødeskum på siderne. Og ja, det er en god ide at anvende kageplast til opbygingen.
      Du laver selve kagen dagen i forvajen og så pynter du lige inden servering;)
      Jeg vil ikke anbefale dig chokoladefrosting eller smørcreme i en lagkage – og slet ikke med marcipan pg flødeskum på – det fungerer ikke så godt sammen. Derimod lyder ideen med chokolademousse rigtig lækker!

      Og selv tak:) Jeg er glad for du læser med!

      Knus

  4. Kære Anne Mette. Jeg har lavet denne lagkage, super god smag. Men er du sikker på, at du har bagt den i en springform, som er 28 cm ? Da min lagkage blev en del fladere end din, og jeg synes heller ikke, at din springform i youtube videoen ser så stor ud. Hilsner fra en meget stor fan af dig og flittig bruger af din opskrifter – Helle

    1. Kære Helle. Det kan da godt være du har ret. Jeg tror nu altså nok det er 28 cm, men ellers så prøv 23 cm:) Men tak for din opmærksomhed. KNUS

  5. Hej Annemette.
    Sikke en flot kage. Den vil jeg lave til min fødselsdag i næste uge. Hvilken ymer bruger du, og gør det nogen forskel om det er yoghurt, A38, tykmælk osv? 🙂

    Tak

    Mange hilsner Anne-Sofie

    1. Jeg bruger A38 0,5% økologisk. Men jeg har også brug ikke øko 1,5%. Det betyder faktisk ikke så meget.

      Knus

  6. Hej Annemette

    Der er noget jeg har undret mig lidt over ift den her opskrift og opskriften på ‘fragilitekage a la mormors æblekage’ i jeres nye bog kagemagi (som forresten er virkelig god!). I den her opskrift bruger du til æblemosen 3 blade husblas til 1.5 kg æbler. I mormors æblekage opskriften bruger du til æblemosen 5 blade husblas til 600g æbler. Hvordan kan det være? Er det fordi, der er forskel på bundende i kagerne?Jeg prøver at lære mig selv lidt om mængden af husblas til forskelige mousser og ville blive glad hvis du ville opklare det for mig.

    Mange tak for nogle fantastiske opskrifter og blog

    Mange hilsner Mette

    1. Kære Mette,
      der kan godt være lidt forskel, da mængden af væde kan have meget at gøre med, hvorlænge man koger æblerne. Men det har også noget at gøre med hvor fast vi/jeg har ønsket æblekompotten i de givne kager. Og så er der jo heller ikke tale om mousser her. Jeg vil sige sådan, at en god “regel”, som jeg tit anvender er 1 blad husblas til 100 g frugt + 1 dl piskefløde. Så feks. en hindbærmousse ville blive lækker cremet med 3 blade husblas, 300 g hindbær kogt med 100 g sukker, citron og vanilje, – tilslut vendt sammen med 3 dl piskefløde pisket til let skum. Makes sense? Kh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN