Det bedste er nu engang drømmen...

Cheesecake med citron [opskrift+video]

FullSizeRenderHer til morgen stod jeg tidligt op. Jeg hev mig selv ud af sengen faktisk med plukkeveer og det hele. GREAT!

Men det var af en helt særlig årsag, for idag kommer der nemlig en sød kvinde forbi og henter en kage. Så den skulle lige pyntes færdig… Hun henter kagen på billedet, som en test på, om den skal agere bryllupskage her senere på året. Kagen er en “kopi” (mere eller mindre) af Dittes og min Cheesecake med hvid chokolade og citron, som du kan se how-to video på herunder.

Jeg er spændt på hvad hun og hendes kommende mand synes.

Det er en af mine absolut favoritkager!

OPSKRIFTEN LIGGER JEG HERUNDER NEDERST PÅ SIDEN…


IMG_9691

 

FullSizeRender 2

 

Cheesecake med citron og hvid chokolade

12 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 3 timer
køletid: gerne natten over – mindst 4 timer
bagetid: ca. 10-12 min.

Nøddebund
50 g mandler
30 g hasselnødder
80 g hvedemel
1/2 tsk bagepulver
80 g lyst rørsukker
80 g blødt smør

Marengstoppe
2 æggehvider
75 g hvidt sukker
75 g flormelis
gul pulverfarve

Citroncreme
3 blade husblas
4 økologiske citroner, saften (ca. 2,5 dl)
160 g lyst rørsukker
1 æg, str M
60 g smør

Ostecreme med hvid chokolade
5 blade husblas
200 g hvid chokolade
1 polynesisk vaniljestang
120 g flormelis
400 g flødeost naturel
2 dl cremefraiche 18 %
4 dl piskefløde

Citrongelé
8 blade husblas
2 dl vand
2 dl sigtet citronsaft
200 g hvidt sukker
lidt gul pastafarve

I øvrigt
Hvid chokolade
guldstøv
friske blomster

Nøddebund: Hak mandler og hasselnødder fint til de minder om risgryn. Ælt dem sammen med de øvrige ingredienser til en ensartet dej. Pres dejen ud i en springform med en diameter på ca. 28 cm, så dejen dækker hele bunden. Det kan synes umuligt at presse den helt ud til kanten, men det kan godt lade sig gøre. Der skal ikke anvendes bagepapir eller smøres, da der er et højt indhold af smør i dejen.

Bag bunden ved 180 grader varmluft i 10-12 minutter. Lad den køle af i formen. Når bunden er kølet helt af skæres den forsigtigt fri langs kanten og løsnes fra springformen. Rengør springformen, læg et stykke kageplast ned langs springformens kant og kom nøddebunden tilbage i formen.

Marengstoppe: Mens bunden bager kan du forberede marengsen. Pisk æggehviderne skummende i en helt ren skål med helt rene piskeris. Tilsæt det hvide sukker lidt efter lidt mens der fortsat piskes. Når marengsen er sej og trækker tydelige toppe stopper du med at piske. Sigt flormelissen ned i massen og vend den forsigtigt sammen. Smør med en ren finger lidt gul pulverfarve på indersiden af en sprøjtepose. Kom marengsmassen i sprøjteposen med en lille glat tylle (diameter ca. 6-7 mm). Afsæt forskellige størrelser af marengstoppe samt lange baner af marengsstænger på en bageplade beklædt med et stykke bagepapir. Lad marengstoppene hvile i ca 20 min. inden de bages ved 100 grader i ca. 1 time. Tag dem dernæst ud af ovnen og lad dem køle. Anvendes til pynt på kagen, umiddelbart inden servering.

Citroncreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen og rør sammen. Kom det tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det ud i massen. Hæld citroncremen over nøddebunden og lad cremen sætte sig på køl over et par timer.

Ostecreme med hvid chokolade: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak i mellemtiden chokoladen og smelt den i en skål over vandbad ved middel varme. Når chokoladen er smeltet, tages skålen op – lad chokoladen svale, mens du tilbereder resten.

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule flormelis. Rør vaniljesukker, flormelis, flødeost og cremefraiche godt sammen i en dyb skål. Tilsæt den afkølede hvide chokolade og rør det hele godt sammen til en jævn creme.

Vrid husblassen for vand og smelt den over vandbad sammen med 1 dl piskefløde. Hæld dernæst husblassen i en tynd stråle ned i ostecremen, mens du hele tiden rører det hurtigt sammen for at undgå, at husblassen klumper. Pisk resten af fløden til en let skum og vend den sammen med ostecremen. Kom flødeostecremen i en sprøjtepose og fordel den i et jævnt lag henover citroncremen. Glat overfladen. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer.

Citrongelé: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kog i mellemtiden vand, citronsaft og sukker op. Når alt sukkeret er smeltet tages gryden af varmen. Opløs den udblødte husblas direkte i den lune citronlage. Farv citronlagen mere gul med lidt pastafarve. Lad citronlagen sætte sig til en tyktflydende gelé, hvorefter den fordeles henover kagens top. Sæt kagen på køl i mindst 1 time til geléen har sat sig helt. Skær dernæst kagen fri fra kageplast med en skarp kniv og placer kagen på et fint fad.

Pynt: Dekorér kagen henover midten med en blanding af marengs, hvid chokoladepynt, friske blomster, guldstøv osv. Lad kun fantasien sætte grænserne.

19 kommentarer

 • Tenna

  Hej Annemette,

  Jeg har lavet denne kage før, og den er et hit(lige som resten af dine opskrifter)! Jeg tænkte dog på, om det er muligt at skifte citronen i cremen ud med saft fra passionsfrugter? Hvis ikke, har du så en anden ide til noget med passionsfrugt, som man kan putte imellem bunden og cremen, for at sikre syren i kagen?

  Tak for dig, din person og den kæmpe inspiration du er! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Yes, du kan sagtens bruge passionsfrugtsaft. Jeg kan godt lide at balnde passionfrugt med lidt citronsaft og appelsinjuice faktisk. Det er ret lækkert 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tenna

   Det lyder super godt, tusind tak for svar!

   Jeg tænker der er en 25års-jubilar der bliver super glad for den kage på lørdag!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bodil

  Hej Annemette
  Jeg vil rigtig gerne prøve at lave denne super smukke kage til min søns fødselsdag. Vil du ikke være sød at fortælle mig nøjagtig, hvad du har pyntet den med? Jeg kan se 3 forskellige slags “smulder”, men kan ikke se, hvad det er?
  Mvh Bodil Poulsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bodil

  Hej Annemette
  Jeg vil godt prøve at lave denne super smukke kage, men vil godt lige spørge dig, hvad det nøjagtigt er du har pyntet denne kage med?
  Mvh Bodil

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kira

  Hej Annemette
  Kan man bruge citroncremen og ostecremen i en kage der skal smørres op og fondant over? Jeg har lavet den som beskrevet, og ALLE var helt vilde med den! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Voss

   tjo, altså jeg synes nok ikke at ostecreme passer til fondant. Men prøv, og så meld tilbage hvordan det gik 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Annemette
  Hvis nu man vil lave denne uden hasselnødder, putter man så bare flere mandler i ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Voss

   Jep, så bruger du bare mandler eller en anden slags nød 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie Bay

  Hej,
  Jeg har to spørgsmål:
  – I videoen siger i, at man ikke skal tage kagen ud af formen før den er samlet, men i opskriften står der kan kagen skal løses fra formen og rengøres?
  – Kan man uden videre skifte alt citronen ud med appelsinsaft i stedet for?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Hej du. Det er fordi at du bare kan lade den blive i formen, og så stikke kageplasten ned langs siden. Men vi løsner nu altid lige bunden for formen, rengør formen, og spænder bunden fast igen med kageplast rundt om. Og så støber du kagen, som ikke må løsnes for den har sat sig. Og ja, hvis du erstatter med appelsin vil den blive meget mere mild. Jeg vil anbefale 3/4 appelsin og 1/4 citron. Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej igen,
   Tak for svar 🙂
   Kan man godt bage bunden og den nederste gele 2 tage før? og resten dagen før den serveres?
   Hvordan opbevare man kagen i køleskabet? skal der låg på?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • julie

  Hej,
  Jeg har to spørgsmål:
  – I videoen siger i, at man ikke skal tage kagen ud af formen før den er samlet, men i opskriften står der kan kagen skal løses fra formen og rengøres?
  – Kan man uden videre skifte alt citronen ud med appelsinsaft i stedet for?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • melissa

  Kan man sætte kagen i køleskabet med margenspynten på, uden at det giver nogen effekt på konsistensen, hvis kagen står i køleskabet i 1,5 døgn? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgit

  Fantastisk kage, blev taget yderst godt imod til weekendens fødselsdag.

  Havde dog erstattet maregnstoppe med små kugler i hyldeblomstmousse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Hej Annemette.
  Jeg har et spørgsmål til noget af det pynt som du ofte bruger på dine kager, og det ser bare smadder godt ud jo! 🙂 Det er vist noget hvid chokolade-smulder, som så er farvet med diverse farver. Men hvordan laver du det? Er det bare hvid chokolade kørt i en minihakker med noget farve til det har den rette størrelse eller hvordan foregår det?
  Tak for en super inspirerende blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Kære Marie, jeps – det er præcist det. Jeg tager noget hvid chokolade, som er grovhakket og stuetemperatur. så kommer jeg det i en minihakker og kører den et par sekunder. Så kommer jeg den smuldrende chokolade i en pose og drysser lidt guld-/sølvstøv eller pulverfarve ned i posen og ryster det godt! Simpelt – og SÅÅÅ fint!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Ej hvor fantastisk og simpelt! Det må jeg prøve på en sommerkage snart. Tusind tak for svaret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det bedste er nu engang drømmen...