Kagemanden i mit liv!

Nemme boller med surdej

Skærmbillede 2016-01-11 kl. 16.29.57Jeg postede dette billede af nogle lækre hjemmebagte boller, som jeg lavede lørdag morgen til min storebrors fødselsdag… Jeg har siden fået mange henvendelser på om jeg ville dele en opskrift!

Skærmbillede 2016-01-11 kl. 16.29.57Ølandshvedeboller lavet med surdej

16 stk.
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 20 min
æltetid: 15 min
hævetid: ca 10 timer
bagetid: ca. 15 min

Opskrift på ølandshvededej
2 spsk surdej (min er på fuldkornshvede)
5 g gær
5 dl koldt vand
450 g økologisk hvedemel
120 g ølandshvedemel
17 g havsalt (evt. Maldon)

TIP: Sørg for at din surdej er frisk og levende. Jeg opfrisker den som regel 10-12 timer før jeg skal bage med den.

Fremgangsmåde:  Rør surdej, gær og vand sammen. Tilsæt mel og salt og lad dejen ælte godt igennem på en røremaskine med dejkrog ved høj hastighed i ca 15 min. til dejen helt slipper siderne af skålen. Hvis du kan trække i dejen, – den minder lidt om tyggegummi, – og den ikke bryder før den er næsten gennemsigtig, så er den æltet korrekt.

Vend dejen i en lille smule smagsneutral olie og stil den til hævning i køleskabet til dobbelt størrelse. Det tager ca. 10-12 timer. Tag dejen ud af køleskabet 30 min inden du arbejder med den.

Vend dejen ud på et bord der er drysset med et jævnt lag hvedemel. Del den meget forsigtigt med en skarp kniv eller en bagespade i 16 lige store stykker. Løft meget forsigtigt hver bolle af bordet og fold siderne lidt ind under bollen, så den runder pænt på overfladen. Placer bollerne fordelt på 2 stykker bagepapir og lad hæve lidt mens ovnen varmes op.

Varm ovnen (med bageplader) op til 250 grader varmluft. Du kan med fordel placere en bradepande i bunden af ovnen med vand i, så der dannes et fugtigt miljø i ovnen, som vil gavne afbagningen af dine boller. Når ovnen er helt varm løftes bagepapiret med bollerne på forsigtigt over på de brandvarme bageplader og bollerne bages i ca. 15 min til de er godt gyldne. Du kan evt. skrue ned til 230 grader efter 5 min.

Velbekomme.

10 kommentarer

 • Rikke

  Long shot, men håber en måske kan svare mig ☺️ Jeg har lavet dejen i går (laver den ofte) men har lavet 2 portioner, kan den ene blive på køl og bages i morgen? 🙈 mvh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Det vil jeg mene ikke giver et godt resultat. Så når dejen ar overhæve

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Hej Annemette, sikke en nem opskrift, dem vil jeg klart prøve at lave i weekenden. Du skriver at man kan stille en bradepande med vand i, i bunden af ovnen – lader du denne stå i hele bagetiden, eller tager du den ud på et tidspunkt?
  Vh Ditte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene Frandsen

  Jeg synes overhovedet ikke melmængden passer. Der skal 1/3 mere mel i

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Der kan være ret stor forskel på mel. Men jeg vil sige, at jo længere tid du ælter desto større er chancen for at melet optages i dejen… Har du prøvet det?

   Kh
   AM

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michael

  Hej Annemette. Du skriver at man kan finde opskriften på surdej under dine grundopskrifter. Det har jeg forsøgt, men kan ikke finde nogen. Mvh Michael

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Aino

  Hvordan laver du egentlig surdejen? Jeg så engang en opskrift på surdej, der tog to minutter at lave med vindruer, men jeg husker ikke lige, hvordan den blev lavet. Men de boller ser så gode ud, at jeg gerne vil prøve at bagedem.

  Mvh Aino 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Under mine grundsopskrifter kan du finde en vejledning i at lave surdej 😉 Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Hej Annemette

  Hvor ser de bare lækre og appetitlige ud…uhm!
  Vil du ved lejlighed fortælle lidt om hvordan man laver en surdej, jeg kunne godt tænke mig at prøve,
  men jeg synes det virke så uoverskueligt/mystisk…

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kagemanden i mit liv!