10 fordele ved at være selvstændig

Klassisk fødselsdagslagkage med jordbærmousse og konditorcreme

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 19.14.26Igen kan du følge med på KageMagi, når Ditte og jeg kaster os ud i kagebagningen og de magiske kager. Denne gang har vi lavet en lækker klassisk fødselsdagslagkage med jordbærmousse og konditorcreme – det er i hvert fald sådan at vi synes en god fødselsdagskage skal være:)

God bagelyst fra Ditte og jeg:)

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 19.14.26Fødselsdagslagkage med jordbærmousse, konditorcreme og marcipanovertræk

16 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: ca. 4 timer (fordelt over to dage)
køletid: minimum 8 timer
bagetid: ca. 30 min.

Konditorcreme
2 blade husblas
1/2 polynesisk vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
20 g maizena majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
2 dl piskefløde

Mandelbund
1/2 polynesisk vaniljestang
3 æg, str M
175 g lyst rørsukker
50 g mandler
70 g hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel

Jordbærkompot
1/2 polynesisk vaniljestang
3 spsk lyst rørsukker
300 g friske jordbær (frost kan også anvendes)
1 økologisk citron, saft og skal
5 hele sorte peberkorn

Jordbærmousse
3 blade husblas
jordbærsaft, fra sigtet kompot (se ovenfor)
3 dl piskefløde
evt. citronsaft

Opsmøring og overtræk
1 dl piskefløde
400 g ren rå marcipan
200 g flormelis
30 g glukosesirup

Glasurblomster
100 g flormelis
1 past. æggehvide

Konditorcreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op, og lad cremen svale i ca. 5 min. Kom den afdryppede og udblødte husblas op i cremen og rør det sammen. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold. Lav i mellemtien mandelbundene. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Pisk fløden til halvfast skum og vend den lidt ad gangen sammen med den kolde vaniljecreme. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

Mandelbunde: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps. Hak mandlerne mellemgroft. Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Tilsæt de hakkede mandler og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en springform, hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv.

Jordbærkompot: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens og nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Skyl citronen og riv skallen meget fint. Kom vaniljestang, vaniljesukker, jordbær, citronskal, citronsaft og peberkorn op i en lille gryde og lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det småsimre i 5 min. under låg. Fisk peberkornene op og kasser dem. Passér marmeladen igennem en sigte for at adskille jordbærsaften fra jordbærkompotten. Gem begge dele. Jordbærkompotten skal bruges i kagen og jordbærsaften skal anvendes til jordbærmoussen.

Jordbærmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Lun evt. jordbærsaften op til lige under kogepunktet. Opløs den udblødte og afdryppede husblas direkte i jordbærsaften og lad det herefter svale til ca. 40 grader (håndvarmt). Pisk fløden til let skum og rør en tredjedel af den letpiskede fløde sammen med jordbærsaften. Kom nu jordbærfløden over i den resterende letpiskede fløde og vend det forsigtigt sammen til en glat mousse.

Opbygning af kagen: Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Kom en af mandelbundene nederst, fordel vaniljecremen henover bunden. Placer endnu en mandelbund ovenpå cremen og smør jordbærkompotten ud over bunden. Fordel jordbærmoussen og afslut med den sidste mandelbund på toppen. Tryk forsigtigt kagen let sammen og stil den på køl natten over. Dagen efter befries kagen fra form og kageplast og placeres på på et fad.

Opsmøring og overtræk: Pisk fløden til fast skum og smør kagen op i et tyndt lag flødeskum. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen til en helt jævn overtræksmarcipan. Rul marcipanen ud i et tyndt lag flormelis til en tykkelse på ca. 3 mm. Sørg for, at marcipanen ikke hænger ved bordpladen ved hele tiden at dreje på den, mens du ruller. Overtræk forsigtigt kagen med marcipan. Sørg for nænsomt at få marcipanovertrækket til at slutte tæt langs kagens kant. Hvis du føler for det, kan du afslutte langs kanten med en perlekæde af marcipan.

Glasurblomster: Rør flormelis og æggehvide sammen til en tyk glasur. Form et kornet af bagepapir og fyld det med glasuren. Tegn en lille fembladet glasurblomst ad gangen direkte på marcipanovertrækket, og træk glasuren ind mod midten af blomsten med en lille fugtig pensel (se evt. how-to video). Gentag til kagen er dækket af smukke glasurblomster. Sæt kagen på køl til den skal serveres.

IMG_0045IMG_0047IMG_0048IMG_0050IMG_0063

18 kommentarer

 • Anita

  hejsa
  tak for alle dine dejlige opskrifter
  Måtte lede i Kommentar , efter str. på springfrom.
  Kunne det ikke skrives i det første, sammen med sværhedsgrad m.m

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majken

  Hej Annemette
  Kan man godt komme fondant over denne kage? Og kan man godt smøre en lagkage op med flødeskum og så komme fondant på?
  Tak for rigtig meget god inspiration

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Ja man kan godt komme fondant på, men det kræver, at du smører den op i et tyndt lag smørcreme. Fondant kan ikke så godt ‘lide’ flødeskum.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lars

  Hvor lang tid, minimum skal kagen stå i køleskab, inden den kan smøres op.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lars

  Skal lave denne her kage, efter din opskrift, den måler 35×35 cm , hvor meget mousse skal jeg lave, og kan den stå natten over med marcipanovertræk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Hej Annemette,
  Jeg forsøge at lave kagen, men der kom revner i min marcipan, selvom jeg tog den mængde glykosesirup og flormelis i, som du har skrevet. Jeg æltede marcipanen i hvad, der føltes forevigt. Men det var måske ikke længe nok? Ved du, hvad der kan have gjort det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Altså det bør ikke have noget at gøre med om du har æltet meget længe. Det lyder mere som om, at du måske har fået rullet den for tykt ud (det kan også give revner, når den skal overtrække – særligt på hjørnerne) eller at du har fået rullet den ud i for meget flormelis, og at den derfor er blevet tør. Næste gang så prøv at ælte overtræksmarcipanen sammen dagen forinden og opbevar den i køleskab. Så bliver den god.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Kan man godt lave den i tre springforme istedet for en?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sussi

  Hej Annemette.
  Er faldet over denne kage, og vil prøve st gøre kunsten efter. Istedet for marcipan vil jeg dog bruge fondant. Tror du det bliver for sødt? Og hvilken opsmøring vil du bruge i det tilfælde?
  På forhånd tak for svar.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej Annemette.
  Denne her kage er sipelthen så smuk! Den skal min mor få til hendes fødselsdag senere på ugen.
  Ville lige høre dig, hvilken størrelse springform opskriften passer til?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   TAK!!! Anvend en springform på 23-25 cm, så er den i vinkel 😉 Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Silke en lækker kage. God inspiration når man selv står og skal lave fødselsdagskage om nogle dage 🙂 Men jeg har også en idé til en kage; hvad med bunde der er skakternet? Og kan man lave. En mousse af chokoladefrøer med creme?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke frede

  Meget lækker kage som jeg godt kunne finde på at lave en dag ?
  Jeg vil meget gerne give jer en udfordring… Hvordan kan man lave sådan en fin kage uden sukker???? Savner inspiration til fine sukkerfri kager som kan spises af en diabetiker ? Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Vi skal se på det, hvis det bliver aktuelt. Ditte og jeg er begge to enige om, at det bare er lidt sjovere at bage, når man kan få fordelene ved sukkeret ind i dejen – for dem er der en del af. Nogle gange, som du sikkert har erfaret, så bliver sukkerfri bagning sådan lidt sejt og gummiagtigt i det – og det er så ærgerligt. Og det er vildt synd for alle diabetikere… ;( Men jeg lover dig – at jeg nok skal huske på det, og forhåbentlig kommer der en sukkerfri udgave af nogle smukke kager på et tidspunkt. Tusind tak for at du følger med:) Knus AM

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gülay

  Synes i motivere virklig meget.. Det har jeg ihvertfald selv oplevet at i gør.. Synes også i matcher godt sammen i denne projekt, håber at man ser jer i tv sammen da i bare kan det der??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • heidi

  lækker kage. men jeg bliver godt nok søsyg af den sejlende kamera føring samt den hver gang ikke skarp focusering. Jeg ved godt i havde problemer med kameramand, men det er altså en skam at man føler det hele springer rundt i stedet for en mere steady hånd på kameraet:-)

  heidi

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annemettevoss

   Det er sjovt at du siger det – for det er faktisk ham, der har optaget denne optagelse. Og vores nye kamera-pige, der optager de andre videos:) Så det kan jo være, at det er meget godt, at det gik som det gjorde…
   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  I er så skønne og jeg glæder mig til flere videoer. Tak fordi I laver dem og spreder kagemagi ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 fordele ved at være selvstændig