Skærmbillede 2016-01-15 kl. 23.25.23

Eventyrlagkage med hindbær og karamel

12 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 3,5 timer
afkøling: 30 min
køleskabstid: mindst 3 timer

Du skal bruge:
1 bageform, rund – diameter 16 cm
1 springform, rund – diameter 23 cm
evt. 1 stykke kageplast á 75 cm x 8 cm i højden
evt. 1 stykke kagepap – diameter 23 cm
En silikoneform med små kupler – ca. 3 cm i diameter
Sprøjteposer
Forskellige tyller (stor og lille stjerne-, blad- og rosentylle)

Nøddebund (a la christianshavnertærte)
160 g lyst rørsukker
100 g æggehvide
100 g hasselnødder
70 g mandler
2 digestive kiks
3 Mariekiks
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker

Kagekant (lagkagebund som bruges langs kanten)
4 æg, str M
80 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljesukker
60 g hvedemel
40 g kartoffelmel
1/2 tsk bagepulver
lidt pink pastafarve

Hindbærcreme (i kupler som fyld inde i kagen)
170 g friske hindbær
50 g lyst rørsukker
1 tsk maizena majsstivelse
1 spsk vand
1 æg, str M
2 æggeblommer
30 g smør

Karamel
1,5 dl kondenseret mælk
110 g brun farin
25 g smør
1 dl piskefløde

Karamelmousse
5 blade husblas
Karamel (ovenfor)
7 dl piskefløde

Smørcreme
200 g blødt smør
400 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
2 spsk citronsaft
lidt grøn pastafarve
lidt pink pastafarve
lidt fersken pastafarve

I øvrigt
150 g friske hindbær som fyld i kagen
100 g friske hindbær til dekoration på toppen
evt. glimmer, egnet til fødevarebrug

START MED AT LÆSE OPSKRIFTEN GODT IGENNEM!

Nøddebund: Rør sukker og æggehvide godt sammen i en dyb skål. Hak hasselnødder og mandler groft i en minkhakker. Knus kiksene grundigt til fint mel og bland det med bagepulver og vaniljesukker. Rør nødder og kiksemiks i æggeblandingen og rør det grundigt sammen. Fordel massen i en lille bageform (diameter 16 cm) beklædt med bagepapir på bund og sider. Bag bunden ved 200 grader varmluft i ca. 20-25 min til den har sat sig. Lad bunden køle helt af inden den befries for bagepapir og form.

Kagekant: Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommerne til en luftig æggesnaps sammen med sukker og vaniljesukker. Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver ned i æggesnapsen og vend det sammen til en jævn masse. Pisk æggehviderne stive og fold dem forsigtigt i dejen. Farv den ene halvdel af dejen lyserød med lidt pink pastafarve. Fordel de to nuancer af dejen i et tilfældigt mønster på et smurt stykke bagepapir. Sørg for at komme helt ud til kanten af bagepladen og sørg for et hele laget er jævnt. Bag bunden ved 200 grader varmluft i ca 8 min. til dejen lige akkurat har sat sig. Lad bunden køle lidt af og befri den fra bagepapiret. Find en springform (diameter 23), og sørg for at fore den med kageplast langs kanten og et stykke kagepap i bunden. Skær strimler af kagekanten til, der er ca 8 cm høje og læg dem ned langs kanten af springformen. Placer i midten af formen nøddebunden – der skal være et lille hulrum mellem nøddebunden og kagekanten.

Hindbærcreme: Skyld hindbærrene godt. Kog hindbær og sukker op til sukkeret er opløst, skum af og sluk for blusset. Passér hindbærrene gennem en sigte for at udskille væden. Kassér kornene. Mål 1,5 dl hindbærlage af og hæld det tilbage i gryden. Rør majsstivelsen ud i vandet og rør det sammen med æg og æggeblommer. Rør æggeblandingen i hindbærlagen i en tynd stråle og kog det op ved medium varme. Pisk grundigt i gryden for at undgå at det brænder på. Når cremen tykner er den lige ved at være færdig. Lad den koge igennem i et minuts tid, sluk for varmen og lad cremen svale 5 min. Rør dernæst smørret i i små bidder. Fordel hindbærcremen i en silikoneform med små kuppelformede rum. Du skal bruge ca. 20 små kupler til kagen. Sæt silikoneformen i fryseren til cremen er helt fast. (Hvis du har overskydende creme kan den anvendes til fyld i chokolader eller som topping på is eller kage. Cremen skal opbevares på køl.)

Karamel: Kom kondenseret mælk, brun farin og smør op i en lille tykbundet gryde. Varm det op ved medium-høj varme til sukkeret begynder at opløses. Rør i karamellen jævnligt og lad den koge igennem i ca. 10 min. Tilsæt 1 dl piskefløde og rør det godt sammen. Lad karamellen småkoge endnu 5 min. Fordel 3 spsk karamel henover nøddebunden. Resten af karamellen skal anvendes i moussen.

Karamelmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Pisk fløden til let skum. Opløs den afdryppede og udblødte husblas direkte i den stadigt varme karamel. Rør det godt sammen. Kom en tredjedel af den letpiskede fløde direkte ned i den lune karamel og rør det godt sammen. Kom karamelfløden over i den resterende flødeskum og vend det forsigtigt sammen.

Fordel ca 20 stk. små kupler af hindbærcreme ovenpå karamellen, der ligger på nøddebunden. Læg dem i et pænt cirkulært mønster med den flade side nedad. Hæld karamelmoussen henover og læg 150 g friske hindbær tilfældigt ned i karamelmoussen. Bank springformen mod bordet et par gange for at sikre dig at luftbobler bankes op til overfladen. Glat overfladen og sæt kagen på køl i mindst 3 timer.

Smørcreme: Rør smørret blødt med en gummispartel på røremaskine og tilsæt flormelissen og vaniljesukkeret lidt efter lidt mens du hele tiden rører ved høj hastighed. Når cremen er ved at være hvid tilsættes lidt citronsaft efter smag – altså, smag gerne til – rør igen kraftigt til cremen er hvid og luftig. Del cremen i mindre mængder og tilsæt lidt pastafarver efter eget valg. Fyld cremen i sprøjteposer med forskellige tyller og dekorer kagens top med rosetter, blomster, blade og friske hindbær. Afslut evt. med et lille drys glimmer, der er godkendt til fødevarer.

Skærmbillede 2016-01-15 kl. 23.26.53  Skærmbillede 2016-01-15 kl. 23.25.46 Skærmbillede 2016-01-15 kl. 23.27.07 Skærmbillede 2016-01-15 kl. 23.26.33 Skærmbillede 2016-01-15 kl. 23.26.11